Politie en brandweer trainen samen in het kader van terrorisme

Brandweer
Opleiding
Perscontact: 
Eva Burm

Vorige week heeft het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) samen met de Nationale Politieacademie (ANPA) een pilootopleiding voor 12 brandweermannen en 2 officieren van Brandweer Brussel georganiseerd. Zij zullen het eerste “Casualty Extraction Team” (CET) van België worden. De inspiratie voor de oprichting van deze teams komt uit Londen en Frankrijk, waar er al gelijkaardige teams opgeleid zijn.
 
Casualty Extraction Teams (CET) zullen ingezet worden tijdens aanslagen om op een veilige, maar snellere manier slachtoffers te evacueren en zo de overlevingskansen te vergroten. Het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) koopt aangepaste veiligheidskledij aan voor deze teams, zoals kogelwerende vesten en helmen, waardoor ze de interventieplaats sneller zullen kunnen betreden dan de andere hulpdiensten.

In de pilootopleiding wordt een mix van theorie en praktijk gegeven door de Nationale Politieacademie, brandweerexperten van het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid en instructeurs uit het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO). De cursus is bovendien samengesteld met input van DOVO en de medische component van Defensie.
 
Het toekomstige CET-team van Brandweer Brussel krijgt eerst een uitgebreide cursus “Terror Awareness” en “Tactical Emergency Casualty Care (TECC)”:

Terror Awareness :

  • Hoe gaat de politie te werk en hoe verloopt een multidisciplinaire samenwerking bij een terroristisch incident of massamoord
  • waarop moet je als brandweer letten bij het aankomen bij een incident
  • uitleg over het verloop van dergelijke incidenten
  • hoe verloopt een explosie en hoe geraak je er best van weg
  • verschillen in wapens, types kogels, voor- en nadelen van kogelwerende vesten
  • boobytraps
  • precursoren/triggers om aandachtig voor te zijn

Tactical Emergency Casualty Care (TECC) :

  • het verzorgen van oorlogswonden
  • het gebruik van een tourniquet, drukverbanden en thermische dekens

Het gaat hier om een verdieping van de twee opleidingen die alle brandweermensen in 2017 gaan kunnen volgen in hun basis- of voortgezette opleiding.
 
De opleidingen Terror Awareness en Tactical Emergency Casualty Care (TECC) zijn voor de CET-teams aangevuld met training en oefeningen samen met gespecialiseerde eenheden van de federale en lokale politie. Op deze manier zullen de CET-teams hun werkwijze optimaal kunnen afstemmen op die van de politie. Zij zullen in de toekomst immers steeds samen tussenkomen.
 
De pilootopleiding zal in de komende maanden gefinaliseerd en gevalideerd kunnen worden, waarna ze aangeboden kan worden aan andere brandweer- en politiezones. Voor de brandweer is Brandweer Brussel piloot voor dit project. Er zullen in de toekomst nog meer brandweerzones uit grote steden de kans krijgen om de opleiding te volgen en hun eigen CET-team samen te stellen

eva.burm@ibz.fgov.be