Duiker Civiele Bescherming komt om in Maas tijdens zoektocht naar zusjes

Civiele Bescherming
Perscontact: 
Els Cleemput

Een 39-jarige duiker van de Civiele Bescherming van de operationele eenheid van Crisnée is deze namiddag, dinsdag 25 januari 2011, omgekomen tijdens een zoekactie naar de twee meisjes Alysson en Amelia. Het ongeval is gebeurd aan de dam van Ile de Monsin op de Maas. Olivier Rouhxet was één van de meest ervaren duikers van de eenheid in Crisnée. Olivier was gescheiden en laat een dochtertje van 7 na.

De minister van Binnenlandse Zaken, de directie van de Civiele Veiligheid en van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en al haar medewerkers bieden hun oprecht medeleven aan, aan de familie en collega’s van Olivier Rouhxet.
Annemie Turtelboom, minister van Binnenlandse Zaken: “Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de familie, vrienden en collega’s. Hoewel de mensen van de Civiele Bescherming weten dat zij gevaar kunnen lopen tijdens hun interventies, blijft het altijd een vreselijke schok, een tragisch onrecht, wanneer dergelijk drama gebeurt.”
Het is meer dan 10 jaar geleden dat de Civiele Bescherming geconfronteerd werd met een arbeidsongeval met dodelijke afloop.

Duikersploegen van de Civiele Bescherming en van de brandweer Luik hebben vandaag de hele voormiddag naar de twee zusjes gezocht. In het begin van de namiddag, rond 13u, moest nog één plaats aan de dam van Ile Monsin op de Maas gecontroleerd worden.
Uit de eerste gegevens lijkt alles erop te wijzen dat de nodige veiligheidsmaatregelen genomen waren door de duikers. Olivier Rouxhet is vermoedelijk beneden tegen de muur van de dam aangezogen om een onbekende reden waardoor zijn collega’s er niet in geslaagd zijn hem naar boven te halen.
De brandweer van Luik heeft de duiker gereanimeerd en hij is in kritieke toestand naar het Citadelziekenhuis van Luik gevoerd waar hij even later is overleden.
Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom vraagt aan het kenniscentrum van de Civiele Veiligheid (KCCE) alvast een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval, zodat eventuele lessen kunnen getrokken worden om dergelijke ongevallen in de toekomst te vermijden.

Oliver Rouxhet kende de situaite van de dam aan Ile de Monsin zeer goed en was een bijzonder ervaren duiker. Als beroepsduiker heeft hij onder andere op boorplatformen gewerkt.

Els.Cleemput@ibz.fgov.be