Civiele Veiligheid toont haar materieel op XPO112: afspraak met een intelligent brandweerpak

Civiele Bescherming
Brandweer
Perscontact: 
Els Cleemput

Op 26 en 27 mei neemt de Algemene Directie Civiele Veiligheid van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken in Kortrijk deel aan XPO112, de internationale vakbeurs voor de uitrusting van urgentiediensten en rampenbestrijding. De dienst Materieel en Nieuwe Technologieën en het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid zijn er aanwezig.

UITNODIGING
Aan de media: op vrijdag 27 mei 2011 wordt tussen 10 en 11u een intelligent brandweerpak voorgesteld aan de media door professor Lieva Van Langenhove (UGent) en door Marc Looze, directeur Materieel en Nieuwe Technologieën van de Civiele Veiligheid.

Plaats:    stand van de Civiele Veiligheid (hal 3)
XPO112
Doorniksteenweg 216
8500 Kortrijk

XPO112 is een beurs voor alle urgentiediensten die op het terrein operationeel moeten samenwerken bij rampen, ongevallen, brand en andere dringende interventies. Op de beurs staan zowel fabrikanten en leveranciers als hulpdiensten en overheidsdiensten die er hun nieuwste materieel en diensten voorstellen. Er wordt onder meer beschermende kledij, medisch materiaal, nieuwe communicatiemiddelen en voertuigen getoond.

Materieel en Nieuwe Technologieën
Op de stand van de Algemene Directie Civiele Veiligheid zullen de ingenieurs van de dienst Materieel en Nieuwe Technologieën aanwezig zijn. Zij geven er een woordje uitleg over materieel dat door de FOD Binnenlandse Zaken wordt aangekocht voor de brandweer en de operationele eenheden van de Civiele Bescherming. De dienst Materieel toont ondermeer ook volgende zaken op haar stand:

  • zandzakvulmachine
  • alle persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM’s (interventielaarzen, helmen, handschoenen, uitrukkledij, dienstkledij, gaspakken, …)
  • een meetwagen van de Civiele Bescherming

Op de stand zal ook een prototype van een intelligent brandweerpak gedemonstreerd door de universiteit Gent. Dergelijk pak zou voor elke brandweerman aan de commandant op het terrein kunnen melden hoe het tijdens een interventie zit met de lichaamstemperatuur van zijn mensen, met de buitentemperatuur waaraan de brandweerman is blootgesteld, …

Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid
De experten van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid zijn eveneens aanwezig. Zij geven uitleg  omtrent operationele procedures en gespecialiseerde opleidingen voor de brandweer. Het Kenniscentrum presenteert er ook de internetversie van de cursus brandweerman.

Els.Cleemput@ibz.fgov.be