Civiele Bescherming: zwaartepunt interventies vrijdagnamiddag in provincies Namen en Luxemburg

Civiele Bescherming
Perscontact: 
Els Cleemput

Het zwaartepunt van de tussenkomsten door de operationele eenheden van de Civiele Bescherming ligt deze namiddag, vrijdag 7 januari, in de provincies Namen en Luxemburg. De eenheden van Liedekerke en Jabbeke vullen nog steeds zandzakjes en voeren ze naar de Libramont ter ondersteuning van de Waalse steden en gemeenten. De agenten hebben al ongeveer 9.000 gevulde en 6.000 lege zandzakken verdeeld.
In Rochefort delen de agenten van de Civiele Bescherming ook zakjes met drinkwater uit aan de bevolking. Het drinkwater is er vervuild geraakt.
De Civiele Bescherming zet ook alles op alles om stookolievervuiling te voorkomen en pompt ondergelopen kelders waarin stookolie gelekt is, leeg.
In Vlaanderen is enkel de operationele eenheid van Brasschaat op het terrein in gezet: in Halen dreigde een beek uit haar oevers te treden en het dorpsplein te overspoelen. Met twee pompen van elk 12.000l per minuut wordt het overtollige water van de beek overgepompt in de rivier de Velp.

Update van het overzicht van deze voormiddag:

Operationele eenheid van Ghlin (Henegouwen):

  • Ham-sur-Heure: alle interventies zijn afgelopen. In de Rue Dubray is geen enkele woning onder water gelopen. Ook het onthaalcentrum voor gehandicapten is gevrijwaard gebleven.
  • Couvin: de Civiele Bescherming blijft hier kelders leegpompen waar het water vervuild is geraakt door stookolie.
  • Fosses-les-villes: leegpompen van een kelder met water en stookolie om olievervuiling van de omgeving te voorkomen.
  • Als ploegen een interventie beëindigd hebben, controleren ze in de eenheid hun voertuigen en materiaal. De vrachtwagens worden dan opnieuw geladen met zandzakken en pompen zodat de ploegen meteen kunnen vertrekken als dat nodig is.
  • Geen nieuwe aanvragen voor levering van zandzakjes.

Operationele eenheid van Crisnée (Luik):

  • Hebben vandaag nog 250 gevulde en 1000 lege zandzakken extra aan gemeenten geleverd.
  • Bezig met pompwerken in Andenne en in Luik.

Operationele eenheid van Libramont (Luxemburg):

  • een ploeg van 15 vrijwilligers is bezig met zandzakken te vullen. De zandzakken worden geleverd in: Durbuy sur l’Ourthe, de Semois-streek, Chimey, Martelange, Florenville, Houffalize, Bastonge, Wellin, Vresse-sur-Semois.
  • Rochefort: Civiele Bescherming verdeelt 4000 waterzakjes nadat het drinkwater vervuild geraakt is.
  • Op verschillende plaatsen in de provincies Namen en Luxemburg zijn ploegen van de Civiele Bescherming bezig met pompwerken ter versterking van de brandweerdiensten

Operationele eenheid van Liedekerke: heeft 2.000 gevulde zandzakken naar Libramont gebracht. Tegen morgenvroeg zullen ze nog eens 2.000 zakjes brengen.

Operationele eenheid van Jabbeke : stuurt 500 gevulde zandzakjes naar Libramont

Operationele eenheid van Brasschaat: interventie in Halen, water uit de beek Holaak wordt er met twee zware pompen overgepompt naar de rivier Velp om te voorkomen dat het dorpsplein overstroomt.

Els.cleemput@ibz.fgov.be