Civiele Bescherming opnieuw op de bres in Vlaanderen en Wallonië

Civiele Bescherming
Perscontact: 
Ellen Probst

Alle zes operationele eenheden van de Civiele Bescherming zijn deze voormiddag, donderdag 13 januari, opgeroepen om hulp te bieden bij overstromingen in Vlaanderen en in Wallonië.
De personeelsleden van alle eenheden zijn bezig met het vullen van zandzakjes om aan de vraag van gemeentediensten en brandweerkazernes te beantwoorden.   
Op verschillende plaatsen worden pompwerken uitgevoerd. In Halen is een team van de Civiele Bescherming van Brasschaat opnieuw water beginnen overpompen van de Holakenbeek naar de rivier de Velp.
In Braives zijn bijna alle manschappen van de operationele eenheid van Crisnée aan het werk om de toegangsweg naar het kasteel van Braives droog te leggen zodat een vzw voor gehandicapten die daar gevestigd is, opnieuw bereikbaar is.

Sinds woensdagnamiddag, 12 januari,  staan alle zes eenheden van de Civiele Bescherming in vooralarm. Dat wil zeggen dat elke ploeg die binnen komt het materiaal controleert en klaarzet voor interventie. Ook de voorraad zandzakjes is woensdag nog aangevuld. Daarvoor zijn, net als vandaag, vrijwilligers opgeroepen. Op voorhand kunnen immers geen grote voorraden zandzakjes worden aangemaakt omdat de milieuvriendelijke jutezakken vergaan en het zand in de polyethyleen zakken na verloop van tijd keihard wordt.

Brandweer en gemeentediensten komen de zandzakken halen bij de Civiele Bescherming. Indien nodig, als  gemeente zelf geen vervoer heeft of te druk bezig is met inwoners te helpen, brengt de Civiele Bescherming de zandzakjes zelf ter plaatse.

Operationele eenheid van Liedekerke:

  • Herne: Civiele Bescherming pompt kelders leeg in Herne
  • Zandzakjes: 1000 lege zandzakjes zijn aan de gemeentediensten van Merchtem geleverd. Een team van vrijwilligers is opgeroepen om extra zandzakjes te vullen.

Operationele eenheid van Brasschaat:

  • Halen: de Civiele Bescherming is opnieuw water van de Holakenbeek aan het overpompen naar rivier de Velp. Een team van Brasschaat is ter plaatse met een slijkpomp van 3.500 liter/minuut. Afgelopen weekend heeft de Civiele Bescherming er ook al 3 dagen gepompt nadat het dorpsplein dreigde te overstromen. De pompwerken zijn maandag beëindigd maar nu zijn er dus opnieuw problemen.
  • Zandzakjes: beschikt over een stock van 2.000 gevulde zakjes. Vandaag worden er nog een honderdtal extra aangemaakt.

Operationele eenheid van Jabbeke:

  • Zandzakjes: Jabbeke maakt vandaag 500 extra zandzakjes aan om indien nodig andere eenheden van de Civiele Bescherming ter hulp te komen. Momenteel hebben ze nog 1.000 gevulde zandzakjes in voorraad. Gisteren hebben ze ook al 42.000 lege zandzakjes aan de eenheid van Liedekerke geleverd.

Operationele eenheid van Ghlin:

  • In totaal worden 15.000 zandzakjes verdeeld aan de brandweer van Tubeke, Ath, 's-Gravenbrakel, Edingen en Jurbise.
  • Een ploeg van 6 man is sinds deze morgen zandzakjes aan het vullen om de voorraad aan te vullen en in geval van bijkomende vraag.

Operationele eenheid van Crisnée:

  • Braives: 11 agenten zijn aan het kasteel van Braives water aan het wegpompen met pompen van elk 12.000l/minuut. Het omliggende terrein is er ondergelopen en de toegang tot een vzw voor gehandicapten, dat in het kasteel is gelegen, is onbereikbaar. De Civiele Bescherming probeert de toegang vrij te maken.

Operationele eenheid van Libramont:

  • Verdelen waterzakjes in Rochefort nadat het water er na de overstromingen van vorige week bevuild raakte.
  • Zandzakjes: hebben een voorraad van 1500 zandzakjes, de zandzakvulmachine staat klaar om indien nodig extra zandzakjes aan te maken.

ellen.probst@ibz.fgov.be