B-FAST helpt Roemeense hulpdiensten om overstroming Galati te voorkomen

Internationale missies
Interventie

“Met man en macht pompen om te verhinderen dat 18.000 mensen hun huis moeten ontvluchten”

BRUSSEL, 07/07/2010.- “Samen met de lokale hulpdiensten proberen wij momenteel met man en macht te verhinderen dat 18.000 mensen hun huis zouden moeten ontvluchten en dat een industriezone compleet onder water loopt”, zegt François Smets, leider van het Belgische B-FAST_team dat gisteravond, dinsdag 6 juli, in de Roemeense provincie Galati gearriveerd is.
Het B-FAST-team bestaat uit acht man van de Civiele Bescherming en één persoon van Volksgezondheid. De Belgen zijn als eerste buitenlanders ter plaatse gekomen om te helpen nadat Roemenië een dringende vraag om noodhulp naar alle EU-lidstaten had gestuurd.

De B-FAST-teamleden zijn vandaag, 07 juli 2010, begonnen met het ontplooien van het materiaal waaronder de pompen en het waterzuiveringsstation. De Belgische pompspecialisten behoren tot de operationele eenheden van de Civiele Bescherming van Brasschaat, Jabbeke en van Liedekerke. Zij zullen eerst het gebruik van het materiaal aanleren aan de lokale hulpdiensten en zullen het materiaal daarna aan hen overdragen.
De Belgen zullen zeker nog tot morgenavond helpen bij de werkzaamheden. Daarna nemen de lokale hulpdiensten over.

Momenteel sijpelt er water in de stad Galati en in de industriezone. Er wordt gevreesd dat deze zullen overstromen. “Lokale hulpdiensten zijn momenteel in de stad bezig om te voorkomen dat de stad overstroomt. Het B-FAST-team probeert samen met de hulpdiensten te verhinderen dat ook de industriezone onder water loopt, die industriezone ligt immers op het laagste punt van de regio. We proberen met alle macht te voorkomen dat 18.000 mensen hun huis zouden moeten ontvluchten. De plaatselijke hulpdiensten zijn dan ook erg blij met de komst van de Belgen.” dat zegt François Smets van de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Brasschaat en momenteel teamleader van het B-FAST-team.

Deze morgen heeft het B-FAST-team een ontmoeting gehad met de prefect en staatsecretaris van Roemenië. “Die hebben officieel hun dank betuigd voor de snelle en adequate hulp die het B-FAST-team levert. België was immers de eerste buitenlandse hulp die in het getroffen gebied aanwezig was”, aldus François Smets.

Het einde van de werkzaamheden wordt voorzien op donderdagavond 8 juli 2010. Normaalgezien keren de Belgen op 9 juli terug huiswaarts.

België heeft op 3 juli 2010 een B-FAST-team van acht man naar Roemenië gestuurd met vijf generatoren meegenomen, elf pompen met een debiet van 800 l/minuut en drie met een debiet 3.000 l/minuut. Er zijn ook een waterzuiveringsstation en 5.000 jerrycans mee.
Het team bestaat uit één persoon van Volksgezondheid, zeven man van de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Brasschaat en Jabbeke gespecialiseerd in werken met zware pompen en één man van de operationele eenheid van Liedekerke die gespecialiseerd is in het gebruik van  waterzuiveringsstations.
B-FAST, of Belgian First Aid en Supportteam, wordt gecoördineerd door de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken en is, naargelang de noodsituatie, samengesteld uit mensen van de Civiele Bescherming en/of brandweer van Binnenlandse Zaken, van Volksgezondheid en/of van Defensie.
 

Ellen.Probst@ibz.fgov.be