17 agenten van de Civiele Bescherming met B-Fast naar Bosnië-Herzegovina

Internationale missies
Civiele Bescherming
Interventie
Perscontact: 
Eva Burm

 

Maandagochtend, 19/5/2014, om 6u vertrekt een konvooi van vrachtwagens van de Civiele Bescherming van Peutie naar Bosnië-Herzegovina. Dinsdagavond zullen 17 agenten van de Civiele Bescherming daar aankomen om in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, het Ministerie van Defensie en andere internationale teams, de lokale overheden te ondersteunen in hun strijd tegen de overstromingen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid stuurt vijf mensen en een waterzuiveringsmodule mee om de bevolking van Bosnië-Herzegovina van drinkbaar water te voorzien. Defensie zorgt voor een verbindingsofficier, een expert waterzuivering en twee mensen die de telecommunicatie ter plaatse zullen verzorgen. De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken coördineert de B-Fastmissie voor België en het Belgisch diplomatiek kantoor in Sarajevo zal administratieve bijstand geven. De missie vindt plaats in het kader van het Europees mechanische voor Civiele Bescherming.

François Smets, officier bij de operationele eenheid van de Civiele Bescherming in Brasschaat en teamleader van de B-FAST missie naar Bosnië-Herzegovina: “Onze grootste bezorgdheid is de bevolking van Bosnië-Herzegovina. We vertrekken naar daar om hen te helpen en hebben hiervoor in een mum van tijd de juiste mensen en het nodige materiaal bij elkaar gezocht zodat we op alles voorbereid zijn. We zullen de overstromingen samen met de lokale overheden te lijf gaan en zoveel mogelijk mensen van drinkbaar water proberen te voorzien.”

High Capacity Pumping-module (HCP) van de Civiele Bescherming

De High Capacity Pumping-module van de Civiele Bescherming die naar Bosnië-Herzegovina gestuurd wordt, bestaat uit vier grote pompen:

  • Een Kuyken-systeem waarmee grote hoeveelheden water (max. 26.000 liter water per minuut) over een heel grote afstand (tot 2km) weggepompt kan worden.
  • Een eenheid van elektrische dompelpompen die polyvalent ingezet kunnen worden op verschillende plaatsen en die aan 24.000 liter per minuut kunnen pompen.
  • Een grote pomp die aan 10.000 liter per minuut over een grote afstand (ongeveer 1 km) water weg kan pompen.
  • Een slijk- of modderpomp waarmee de mensen van de Civiele Bescherming sterk vervuild water kunnen wegpompen. Deze wordt voornamelijk ingezet na grondverschuivingen waarbij er een grote hoeveelheid aan aarde in het water terecht gekomen is.

Bij het uitkiezen van dit zwaar, gespecialiseerd materieel is optimaal rekening gehouden met de behoeften van de lokale overheden, de bestaande infrastructuur in Bosnië-Herzegovina en de vereisten die de Europese Commissie stelt voor HCP-modules. Deze HCP-module is bovendien zelfvoorzienend, ze hangen met andere woorden niet af van de lokale overheid voor slaapplaatsen, voedsel, drinken en brandstof. De Civiele Bescherming is als federale hulpdienst de enige hulpdienst in België die dit soort groot materieel kan inzetten bij overstromingen in binnen- en buitenland.

Perscontact B-Fastmissie naar Bosnië-Herzegovina:

Hendrik Van De Velde, woordvoerder Buitenlandse Zaken: GSM 0477403212

Meer info:

Hendrik.VandeVelde@diplobel.fed.be