Hulpverleningszones zoeken 673 brandweermensen in 2018

De brandweer in België gaat dit jaar op zoek naar in totaal 673 brandweermensen, waarvan 258 beroepsbrandweer en 415 brandweervrijwilligers. Bij de beroeps gaat het ook voor een deel om het “professionaliseren” van brandweervrijwilligers die al in dienst zijn. Vrijdag 4 mei is de internationale dag van de brandweer.

In totaal zijn er bijna 18.000 operationele personeelsleden bij de brandweer in België, waarvan bijna 1.000 ambulanciers niet-brandweer. 65% van de bijna 17.000 brandweermensen in België (ambulanciers niet-brandweer niet meegerekend) zijn vrijwilliger, de overige 35% zijn beroeps. Het grootste korps is dat van Brandweer Brussel met 1055 beroepsbrandweermensen. De zone Hesbaye in de provincie Luik is met 95 brandweerlieden de kleinste zone.

Er zijn ongeveer 700 vrouwen operationeel personeelslid bij de brandweer, wat een verdubbeling is sinds 2005. Toen waren er net geen 300 vrouwen bij de brandweer.

Solliciteer bij de brandweer

Om te solliciteren bij de brandweer moet je eerst een federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen. Dit attest blijft geldig voor onbepaalde duur. De fysieke proeven moet je elke 2 jaar vernieuwen. Voor meer informatie kan je terecht op www.ikwordbrandweer.be . Daar vind je ook filmpjes terug hoe je brandweer kan worden en hoe het is om brandweer te zijn, de data voor de federale geschiktheidsproeven en de vacatures in de verschillende hulpverleningszones. Schrijf je zeker ook in op de “Alerts” om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe proeven en vacatures.

 

Meer info

eva.burm@ibz.fgov.be