Civiele Bescherming voorziet hulpdiensten van desinfecterende gel voor de handen

Civiele Bescherming
Interventie
Perscontact: 
Thomas Biebauw

 

De productie van desinfecterende handgel voor de hulpdiensten begon op vrijdag 27 maart. Sinds maandag 30 maart is de productie opgedreven tot 10.000 liter per dag.

De Civiele Bescherming heeft vrijdag een eerste levering handgel bezorgd aan de noodcentrales 112, en zaterdag aan de noodcentrales 101 (voor politiehulp), de politiediensten en de hulpverleningszones (brandweer). Sinds maandag levert de civiele bescherming elke dag in twee provincies (één provincie in Vlaanderen en één in Wallonië) een weekvoorraad handgel aan deze diensten. De handgel wordt niet gecommercialiseerd.

Als initiatiefnemer begeleidt de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Brasschaat de productie in samenwerking met een aantal bedrijven. Samen met de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Crisnée staat ze vervolgens in voor de logistieke verdeling naar de diensten.

Een deel van de handgel wordt ook ter beschikking gesteld van de Task Force ‘Shortages’ die voorgezeten wordt van minister Philippe De Backer. Een van de taken van deze Task Force is het opvolgen en goed beheren van de strategische voorraden voor de levering van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen. De Task Force verzamelt de verschillende aanbiedingen van producenten en volgt vragen op van organisaties die hulpmiddelen nodig hebben ter bestrijding van COVID-19 (zoals handgel, screeningtests, persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmaskers en handschoenen,…). Vervolgens identificeert ze de organisaties die deze middelen prioritair nodig hebben.

De handgel is samengesteld op basis van richtlijnen die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft bekend gemaakt in het kader van de COVID-19 crisis. Voor de meeste diensten wordt de desinfecterende gel voor de handen in verpakkingen van 1 liter geleverd.

 

De Civiele Bescherming maakt deel uit van de Algemene Directie Civiele Veiligheid van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De Civiele bescherming ondersteunt de strijd tegen het coronavirus via verschillende missies, zoals het transport van persoonlijke beschermingsmiddelen, het produceren van desinfecterende handgel voor de hulpdiensten en logistieke ondersteuning voor de pre-triagecentra. Tijdens de COVID-19 crisis worden de strategische lijnen en prioriteiten van de civiele bescherming bepaalt door het Federaal Coördinatiecomité (COFECO) dat de beleidsbeslissingen voor het beheer van de crisis van Nationale Veiligheidsraad uitvoert. De logistieke capaciteiten van de Civiele Bescherming zijn ter beschikking gesteld aan de evaluatiecel CELEVAL, die de autoriteiten adviseert over volksgezondheid voor het nemen van beslissingen om de pandemie te bestrijden.

 

 

thomas.biebauw@ibz.fgov.be