« Trots om te dienen » op de nationale feestdag 2017

Noodoproepcentrales
Internationale missies
Civiele Bescherming
Brandweer
Evenement
De nationale feestdag op 21 juli is voor ons elk jaar de gelegenheid om de beroepen van de Civiele Veiligheid in de kijker te zetten. 230.000 bezoekers konden de mensen achter de Civiele Bescherming, de brandweer en de operatoren uit de noodcentrales ontmoeten die zich elke dag inzetten voor hun veiligheid. En dat is nog zonder de duizenden tv-kijkers mee te tellen die het defilé op tv gevolgd hebben.
21 juli 2017

We willen iedereen hartelijk bedanken! Dankzij de mobilisatie van de specialisten en vrijwilligers van de Civiele Bescherming, van de hulpverleningszones en de jeugdbrandweer, van de operatoren 112 en van het administratief personeel van de Algemene Directie, werd de editie 2017 een succes.

Bekijk hier de foto's

Een nieuwe, gemeenschappelijke look op het defilé

Drie gespecialiseerde voertuigen hadden een nieuwe look: Casualty Extraction Team (Brandweer Brussel), Detectie op lange afstand van gevaarlijke gassen (Civiele Bescherming) en TAST (Civiele Bescherming). Deze markering, gekend onder de benaming « Battenburg », bestaat uit grote ruitmotieven. De markering haalt haar naam van de gelijkenis met de uit Duitsland afkomstige Battenburgtaart. Ontwikkeld door de Britse politie en vandaag in talrijke landen gebruikt (VK, Zweden, Zwitserland, Australië, …), beoogt de markering om de zichtbaarheid van de interventievoertuigen op de wegen te maximaliseren dankzij de lichte fluorescerende kleur en de donkere retroreflecterende kleur. Onze hulpdiensten zullen de markering in de toekomst in steeds grotere aantallen gebruiken. Volksgezondheid begint het al te gebruiken voor haar voertuigen.

Het defilé in enkele cijfers:

 • 100 jeugdbrandweerlieden hebben fier gedefileerd aan de kop van het gemotoriseerd detachement van hun oudere collega's. Bedankt aan de jeugdbrandweerverenigingen van Boom, Brussel, Ieper, Kruibeke, Luxemburg, Paliseul, Stekene, Tielt, Wervik en Wiers.
 • 18 voertuigen vormden het gemotoriseerd detachement van de Civiele Veiligheid
 • 10 hulpverleningszones lieten een nieuw voertuig defileren: Brussel (x2), Hainaut Centre, Kempen, Liège 4 (Vesdre-Hoëgne & Plateau), Liège 5 (Warche, Amblève, Lienne), Luxembourg, Nage, Rivierenland, Taxandria, Zuid-West-Limburg
 • 7 gespecialiseerde voertuigen van de Civiele Bescherming hebben aan hun zijde gedefileerd: Disaster Victim Identification (DVI), CBRN-detectie en -metingen, nucleaire bescherming, coördinatie van de operaties, Flood Rescue Unit met boot, logistieke en technische ondersteuning TAST, detectie van gevaarlijke gassen

Ontdek de volledige samenstelling van het detachement van de Civiele Veiligheid.

Grote menigte in het Veiligheidsdorp op de Zavel

De nationale feestdag, dat is het traditionele defilé, maar ook de feestelijkheden in het centrum van Brussel. Onder de zon verdrong de menigte zich om deel te nemen aan de activiteiten van Binnenlandse Zaken:

 • Duikdoop in het aquarium van de Civiele Bescherming
 • Demonstratie van de technieken om vermiste personen op te sporen met de hondenteams
 • Interactieve quiz om kinderen het noodnummer 112 aan te leren
 • Gratis download van de App 112
 • Infostand: Hoe word je brandweerman of -vrouw?
 • Virtual Reality met BE-Alert
 • Waterspelen en demonstraties door de jeugdbrandweer
 • Demonstraties van het RISK-team van Brandweer Brussel

Deze grote opkomst toont de interesse van de bevolking voor de dagelijkse opdrachten en acties van de hulpdiensten. De aanwezigheid van de Civiele Veiligheid in het dorp laat ons toe om mensen kennis te laten maken met de eerste actoren van hun eigen veiligheid.

Afspraak volgend jaar op 21 juli. Tot dan!