Nieuw mobiel labo van de Civiele Bescherming

Civiele Bescherming
Materieel
Vorige week werd het nieuwe mobiele labo van de Civiele Bescherming geleverd in de eenheid van Crisnée. Het gaat om een vernieuwend voertuig waarin chemische, biologische, radioactieve en nucleaire stoffen geanalyseerd kunnen worden. Dit mobiel labo dat een primeur is in België en zelfs zeldzaam is voor Europa, zal begin 2018 operationeel zijn.
mobiele labo

Het wetenschappelijk materieel aan boord van deze oplegger maakt het mogelijk om de analyses van A tot Z uit te voeren in de onmiddellijke omgeving van de besmette zone. Deze gegevens zullen onmiddellijk geïnterpreteerd kunnen worden op de plaats van de interventie. Het zal eveneens mogelijk zijn om een meetcel op te richten (voorbereiding van het plan en beheer van de meetploegen). De (beroeps- en vrijwillige) personeelsleden van de Civiele Bescherming zullen derhalve veel sneller kunnen bepalen hoe gevaarlijk de situatie op het terrein is: aanwezigheid van gevaarlijke componenten in de stoffen, grootte van de contaminatie en risico op verspreiding in de lucht of via vloeistoffen.

De Civiele Bescherming zal onmiddellijk in staat zijn om de gepaste analyses te verzamelen, de resultaten te beheren en de verantwoordelijken van de operaties te adviseren over de specifieke acties die op het terrein gevoerd moeten worden, bijvoorbeeld evacuatie of decontaminatie.

De Algemene Directie Civiele Veiligheid heeft deze investering van 733.199,50€ gedaan op het Seveso-fonds. In het kader van de hervorming van de Civiele Bescherming, opgewaardeerd om een gespecialiseerde versterkingsdienst te worden, vormt de strijd tegen de CBRN-risico's immers één van de belangrijkste expertisedomeinen.

Ben je nieuwsgierig naar hoe zo een mobiel labo eruit ziet? Bekijk hieronder de foto’s.