Brandweer en Civiele Bescherming oefenen om natuurbranden te bestrijden

Brandweer
Civiele Bescherming
Opleiding
Vorige week vertrokken 10 brandweerlieden en 2 agenten van de Civiele Bescherming naar Frankrijk voor een vijfdaagse praktijkopleiding over bosbrandbestrijding, georganiseerd door het opleidingscentrum ECASC (École d’application de Sécurité Civile) in Gardanne (Frankrijk).
bosbrandbestrijding

Dit centrum heeft zich gespecialiseerd in een specifieke methodiek die de inzet van mensen en materiaal op het terrein en in de lucht combineert. Binnen Europa is deze school dé referentie voor opleidingen over natuurbrandbestrijding.

Hoewel ze minder vaak voorkomen dan in zuiderse landen, zijn natuurbranden ook in België een reëel risico. Denk maar aan de natuurbranden die in 2011 grote ravages aanrichtten in de Hoge Venen en de Kempen. Door de opwarming van de aarde zal dit risico alleen maar toenemen. Het is dus belangrijk dat onze hulpdiensten technieken leren om doeltreffend te kunnen optreden. De directie Brandweer van de Algemene Directie Civiele Veiligheid zorgde voor de organisatie en financiering van deze opleiding.