Selectie ploegleiders en experten in de noodoproepcentra

Noodcentrale 112
Jobs
Dit voorjaar zullen de bevorderingsexamens niveau B voor de selectie van ploegleiders en experten in de noodoproepcentra 112 en 101 uitgeschreven worden.

Bij dit examen zal een vereiste ervaring en technische kennis als voorwaarde worden gesteld om te mogen deelnemen. In totaal zijn er meer dan 100 vacante plaatsen voor personeelsleden die in dit examen slagen:

  • 4 ploegleiders per HC112/100
  • 4 ploegleiders per CIC101
  • 3 experten per HC112/100
  • 1 expert per CIC101.

In de toekomst zal er in de noodoproepcentra gewerkt worden volgens een principe van multidisciplinaire calltaking. Dit betekent concreet dat er vanaf dan ploegleiders zullen zijn die deze multidisciplinaire ploegen van calltakers en operatoren aansturen. Hierbij is een totaal van acht ploegleiders per noodoproepcentrale het beoogde aantal.

Overgangsfase

De Directie 112 (Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken) heeft in overleg met de representatieve vakbonden een compromisvoorstel uitgewerkt om tegemoet te komen aan de huidige operationele noden van de noodoproepcentrales. Dit voorstel houdt in dat er in een overgangsfase bijkomende functies voor ploegleider ingevuld mogen worden:

  • In de HC112/100: maximum twee bijkomende ploegleiders met uitzondering van Namen en Bergen die elk maximum 4 bijkomende ploegleiders kunnen aanwijzen
  • In de CIC101: maximum een extra ploegleider bij een operationeel kader van meer dan 40 calltakers en maximum twee extra ploegleiders bij een operationeel kader van meer dan 50 calltakers.

Deze ploegchefs zullen vergoed worden door middel van een premie voor leidinggeven. Zijn worden aangewezen onder de laureaten van het examen waarbij de rangschikking van de reserve zal gerespecteerd worden.
Dit is een uitdovende functie en vervalt dus van zodra de multidisciplinaire calltaking in werking treedt.

Gedetacheerd brandweerpersoneel

Het was niet mogelijk om een dergelijk voorstel uit te werken voor brandweergedetacheerden in de HC112/100 die momenteel ploegleider zijn, aangezien zij gemeentepersoneel zijn. De FOD  Binnenlandse Zaken kan jammer genoeg geen premies toekennen aan gemeentepersoneel. Dat hangt van de gemeenten af. Dit betekent evenwel niet dat brandweergedetacheerden die nu de functie van ploegchef of expert invullen, dit niet verder zouden mogen blijven doen. Indien zij dit wensen en de functionele chef hiermee akkoord gaat, kunnen zij verder aanblijven tot de multidisciplinaire calltaking een feit is.