21 juli 2016: defilé op het Paleizenplein & Veiligheidsdorp IBZ

Noodcentrale 112
Civiele Bescherming
Brandweer
Internationale missies
Evenement
Een week geleden, op 21 juli, kleurde Brussel zwart, geel en rood ter gelegenheid van de nationale feestdag. De Civiele Veiligheid nam deel aan de feestelijkheden tijdens het defilé en op de Zavel.
Merlo Zavel 21/07/2016

Op het Paleizenplein defileerden voertuigen van de Civiele Bescherming samen met de voertuigen van de hulpverleningszones. De nadruk werd gelegd op de complementariteit van de middelen van deze twee componenten van de civiele veiligheid.

Er werd speciaal hulde gebracht aan de hulpdiensten die getuigden van moed en een bewonderenswaardige toewijding naar aanleiding van de vreselijke aanslagen van 22 maart 2016 door voertuigen van de hulpverleningszone Brabant West, van de DBDMH van Brussel-Hoofdstad en van de eenheden van de Civiele Bescherming die geïntervenieerd hebben in Zaventem en in Maalbeek te laten defileren aan de kop van het detachement.

Tot slot defileerden 60 jonge brandweerlieden, meisjes en jongens, uit het hele land te voet terwijl anderen demonstraties verzorgden (waterspelen voor kinderen, reanimatie, ontzetting, …) op de Zavel.

Op deze plaats was ook het Veiligheidsdorp IBZ gevestigd met als thema “Uw veiligheid, ons beroep”. De Civiele Veiligheid stelde er het beroep van brandweerman en dat van operator in een noodoproepcentrale 112/100 voor om zo personeel te rekruteren.

Tegenover het dorp bood de Civiele Bescherming de bevolking verschillende activiteiten aan die haar specialiteiten in de spotlights zetten:

  • Duikdopen in een container die voor de gelegenheid ingericht werd als zwembad, in volledige duikuitrusting (duikpak, masker, flessen, …) en met de begeleiding van een duiker van de Civiele Bescherming. Meer dan 30 personen konden kennismaken met de geneugten van onderwaterduiken. Het was een primeur en we zullen dit herhalen.
  • Duizelingwekkende opstijgingen in een MERLO - een vorkheftruck - in alle veiligheid, want de deelnemers waren uitgerust met een harnas en vergezeld van een lid van de reddingsteams op hoogte van de Civiele Bescherming. Ze konden zo van op hoogte genieten van een schitterend uitzicht over de Zavel. De vorkheftruck was de hele dag in beweging tot plezier van (vooral) jong en van oud.
  • Demonstraties van de hulpverleningsteams met hond. De hondengeleiders en hun trouwe gezellen hebben aan het talrijk aanwezige publiek de verschillende stappen voorgesteld van de training van een hond die opgeleid wordt om vermiste personen of personen die bedolven liggen onder puin op te sporen. Op de site werden verschillende verstopplaatsen ingericht om de reële situaties van hun interventies na te bootsen.
  • Demonstraties van de detectie van bronnen met gevaarlijke stoffen (CBRN). Jan Jambon, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, heeft er persoonlijk aan deelgenomen door een radioactiviteitsdetector CANBERRA te gebruiken.