Het duikersteam van de Civiele Bescherming bestaat 50 jaar

Het duikersteam van de Civiele Bescherming bestaat 50 jaar
Zivilschutz
Ereignis

Het duikersteam van de Civiele Bescherming dat 50 jaar geleden werd opgericht, viert dit jaar een jubileum en dat is de gelegenheid om een weinig bekende specialiteit van de Civiele Bescherming onder de aandacht te brengen.

Het duikersteam bestaat uit hoogopgeleide onderwateravonturiers die niet bang zijn om het water in te duiken om de bevolking te helpen. De donkere wateren hebben geen geheimen voor hen: Ze zoeken naar vermiste personen, halen voertuigen weg en zoeken naar aanwijzingen in opdracht van de federale politie.

Momenteel voeren zij gemiddeld 60 interventies per jaar uit. Sinds 2008 heeft het team 930 interventies uitgevoerd en 2.794 plaatsen doorzocht.

Geschiedenis

De eerste duikersploeg werd in juni 1972 in Crisnée opgericht op initiatief van 4 beroepsleden van de Civiele Bescherming. Hun missie was het zoeken naar voertuigen en deze naar de oppervlakte te brengen.

Op 50 jaar tijd zijn de technieken en opdrachten geëvolueerd, evenals hun professionalisme, gekoppeld aan steeds meer gespecialiseerde vaardigheden.

Van 1972 tot 1994 was het zoeken naar voertuigen en extracties de belangrijkste missie van de duikers, waarbij je niet mag vergeten dat de middelen in die tijd beperkt waren en dat deze pioniers met hun persoonlijke uitrusting werkten.

In 1995 werd binnen de federale politie "Cel Vermiste Personen" opgericht naar aanleiding van de zaak "Julie, Melissa, An en Eefje". Naast het zoeken naar voertuigen, moest de cel nu ook naar mensen zoeken.

In 2008 vond de eerste samenwerking met de gerechtelijke politie plaats in het kader van een zoektocht naar wapens. Deze succesvolle samenwerking opende de deur naar een partnerschap dat werd uitgebreid tot alle justitiële diensten.

In 2014 ontstond de specialisatie in onderwater onderzoekstechnieken (T.I.S.) en de "FORENSIC" filosofie.

Eind 2021 voerde het duikersteam interventies uit tijdens overstromingen en volgde het opleiding in zoektechnieken in een gesloten omgeving (S.N.L.)

Begin 2022 hebben verschillende duikers de basisopleiding FRUB afgerond.

Deze evolutie en constante zoektocht naar uitmuntendheid van het duikersteam van de Civiele Bescherming zal plaats maken voor een faam die de grenzen van ons land overschrijdt.

De opdrachten

  1. zoeken naar vermiste personen
  2. zoeken naar en ophalen van voertuigen
  3. gerechtelijk onderzoek
  4. het nemen van monsters
  5. redding bij overstroming.

De specialisaties

  1. onderzoekstechnieken onder water (FORENSIC)
  2. zoeken in een gesloten omgeving (S.N.L.: Surface Not Free).

 

 

 

 

 

*cijfers van 2008 tot 06/12/2022

Het team

Het team in Crisnée bestaat uit 4 beroepsduikers, onder leiding van sergeant Claude Chardon en 12 vrijwillige duikers die ingezet worden wanneer het nodig is.
Dit Franstalige team krijgt het gezelschap van het team uit Brasschaat dat bestaat uit 7 beroepsduikers, onder leiding van kapitein Bastiaan Ruys.

Vóór de hervorming beschikte de Belgische Civiele Bescherming alleen over een team Waalse duikers. Sinds de hervorming van 2019 werken deze twee teams werken nauw en optimaal samen.

Hoe word je duiker bij de Civiele Bescherming?

Allereerst moet je slagen voor een toelatingsexamen bij SELOR, minimaal een 2* CMAS certificaat of gelijkwaardig hebben, de professionele duikeropleiding "module 2" voltooien, dan zijn er de opleidingen voor Civiele Beschermingsmissies en tenslotte de specialisaties (T.I.S. en S.N.L.).

Verschil tussen de onderwatermissies van de Civiele Bescherming en de hulpverleningszones (brandweer)

De belangrijkste taken van de duikers van de Civiele Bescherming zijn onderzoek, geplande en langetermijnmissies, in tegenstelling tot de brandweer die in noodsituaties optreedt om mensen te redden.

Verschil met de FRUB (Flood Rescue Using Boats)

De FRUB is een Civiele Beschermingsteam dat gespecialiseerd is in reddingen op wildwater. De meeste duikers hebben de FRUB-basisopleiding gevolgd, maar dit is een totaal andere job. De twee teams werken samen om de bevolking te helpen. Dit was het geval tijdens de overstromingen in juli 2021.

 

Download de PDF voor meer informatie

 

sophie.simal@ibz.be