153 Civiele Bescherming agenten opgeleid in het redden van overlevenden

Civil protection
Formation
Tussen november 2016 en februari 2017 slaagden 153 agenten en officieren van de Civiele Bescherming voor de opleiding « Redding, Ontzetting en Evacuatie van de slachtoffers (SDE) 1 » om de essentiële technieken inzake de opsporing en redding van overlevenden onder puin te beheersen.
Formation SDE

Opleiding SDE1

De opleiding SDE 1 bestaat uit een week van praktijk- en theorielessen. De agenten leren zo verschillende technieken: procedures, opstelling en beheer van een site, stutten, elektronische opsporingstoestellen, boren, zagen, redding op verdiepingen, het in gereedheid brengen van het materieel, … Ze oefenen in reële situaties op het puinveld van de eenheid van Ghlin. Na de opleiding volgde een evaluatie van de agenten en ontvingen ze een slaagattest van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE).

Deze opleiding stemt overeen met niveau 1 van de USAR-teams (Urban Search & Rescue Team) die in het buitenland interveniëren in geval van aardbevingen. Om hun collega’s in de internationale teams te kunnen vervoegen, moeten deze agenten nog een bijkomende stage volgen.

Dit jaar worden ook de opleidingen « Redding, Ontzetting en Evacuatie van de slachtoffers (SDE) 2 en 3 » georganiseerd voor de onderofficieren en officieren. Deze stemmen overeen met de niveaus USAR 2 en 3 op internationaal niveau.


Zie de fotos galerij