Civiele Bescherming helpt justitie met vier interventies rond drugs in zes dagen tijd

Ontmanteling van een drugslabo door de Civiele Bescherming
Zivilschutz
Einsatz
Autoren-Name: 
Eva Burm

Zaterdagavond 25 juli 2015 krijgt de operationele eenheid van de Civiele Bescherming in Brasschaat een oproep binnen van de politie van Maasmechelen voor de ontmanteling van een drugslabo. Dit blijkt de eerste van vele oproepen te zijn rond de opruiming van drugslabo’s en cannabisplantages. Deze week helpt de Civiele Bescherming het parket van Hasselt met vier verschillende interventies, respectievelijk in Maasmechelen, Houthalen-Helchteren, Genk en Lanaken. In totaal hebben 44 agenten van de Civiele Bescherming in zes dagen tijd meer dan 8.000 liter chemicaliën verwijderd en meer dan 1.500 cannabisplanten vernietigd, goed voor 203 werkuren. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben zij bovendien ook bijstand verleend aan de brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg die de brand heeft geblust die ontstaan was in het drugslabo in Lanaken.

Kolonel Jan Beeldens, eenheidschef van de Civiele Bescherming van Brasschaat, is ter plaatse geweest bij drie van de vier interventies: “We hebben de laatste maanden de samenwerking met het parket van Hasselt en Antwerpen vernauwd en leggen momenteel ook de laatste hand aan standaard operatieprocedures rond het ontmantelen van drugslabo’s. Dit heeft duidelijk als gevolg dat de samenwerking tussen brandweer, politie, parket en Civiele Bescherming bij dit soort interventies nu nog vlotter verloopt dan vroeger.”

Ontmanteling van een drugslabo of cannabisplantage

De Civiele Bescherming kan de politie bijstaan bij het ontmantelen van een drugslabo of cannabisplantage. Bij dit soort interventies komt de Civiele Bescherming tussen om het gevaar voor de omgeving en het milieu zo snel mogelijk weg te nemen en om de veiligheid van de hulp- en veiligheidsdiensten die aanwezig zijn te vrijwaren. Dit doen ze door de planten, chemicaliën en installaties van de drugslabo’s of cannabisplantages te neutraliseren en te verwijderen, opdat de productie van drugs niet verdergezet kan worden. Hiertoe beschikken ze over o.a. meetapparatuur voor de identificatie van chemische stoffen en speciale vaten voor het vervoer ervan. Verder stellen ze zuurbestendige kledij, persluchtmateriaal en –flessen ter beschikking van de hulp- en veiligheidsdiensten die dit nodig hebben om zichzelf te beschermen. Als alle chemische stoffen geneutraliseerd zijn, brengt de Civiele Bescherming de gebruikte installaties en chemicaliën naar een afvalverwerkingsbedrijf.

eva.burm@ibz.fgov.be