Civiele Bescherming neemt deel aan Spaanse rampenoefening

Civil protection
Formation
Press contact: 
Ellen Probst

Van vijf tot en met zes november 2013 heeft een team van de Civiele Bescherming deelgenomen aan een internationale rampenoefening in Almaraz, Spanje. Het gaat om 20 agenten van de operationele eenheden van Libramont, Ghlin, Crisnée, Jabbeke en Brasschaat die gespecialiseerd zijn in CBRN-interventies (chemisch, biologisch, radiologisch of nucleair).
In de kerncentrale van Almaraz is een grote nucleaire ramp gesimuleerd. Spanje wil daarmee haar eigen nationale rampenplan oefenen en de samenwerking met internationale hulpteams.

De rampenoefening heeft plaatsgevonden in Almaraz, op zo’n 200km van Madrid. De ramp in de kerncentrale heeft ervoor gezorgd dat de Spaanse hulpteams meer dan 5000 personen hebben moeten evacueren. Spanje heeft via het Europese Emergency Response Coordination Centre (ERCC) de hulp van buitenlandse teams ingeroepen.

Het Belgische team bestaat uit 20 agenten van de Civiele Bescherming. Zij zijn gespecialiseerd in CBRN- interventies en hebben ter plaatse metingen en analyses uitgevoerd. Dat doen ze aan de hand van gaspakken en een volledig uitgeruste labowagen.

Alle internationale teams hebben bij aankomst een Spaanse medewerker van de Host Nation Support toegewezen gekregen. Deze persoon begeleidt het team en helpt hen met logistieke ondersteuning en verzorgt de lokale contacten. Alle teams hebben ook een GPS-toestel gekregen bij aankomst. Zo kunnen zij op elk ogenblik gelokaliseerd en gevolgd worden.

Aan de oefening hebben Belgische, Franse, Duitse, Portugese en Marokkaanse teams deelgenomen. In totaal waren er 1600 hulpverleners bij betrokken.

ellen.probst@ibz.fgov.be