Kijk nu zondag naar “Appel d’urgence”!

Emergency centres 112
Event
Nu zondag 26 februari 2017 om 19u45 gaat de nieuwe televisiereeks “Appel d’urgence” van start op RTL TVI. Gedurende zes weken zal je 12 operatoren en calltakers van de noodoproepcentrale 112 en 101 in Luik kunnen volgen.
“Appel d’urgence”

Je krijgt een unieke blik achter de schermen waar je zal zien hoe de calltakers op alle mogelijke manieren mensen proberen te helpen die naar de noodnummers bellen.

Vorig jaar was er al een eerste succesvolle Nederlandstalige reeks te zien op Eén. Nu is er een eerste Franstalige reeks en een tweede Nederlandstalige reeks gemaakt. Deze tweede reeks wordt vanaf maandag 6 maart om 20u40 op Eén uitgezonden.

 

Samuel Stipulante, directeur HC100 Luik: “De operatoren van de noodcentrale 112 vormen de allereerste schakel in de reddingsketen. Op hun schouders rust de volledige verantwoordelijkheid om de juiste en snelste middelen uit te sturen in geval van nood. Dankzij hen verhogen we, dag na dag, de kwaliteit van de hulpverlening aan slachtoffers die een dringende opname nodig hebben. Voor mij was het dan ook belangrijk dat hun werk zou gekend worden door - en erkenning zou krijgen van - het grote publiek. In deze context is de televisiereeks De noodcentrale voor mij een echt succes! Waren we aanvankelijk nog wat bevreesd voor een mogelijke toename van de stress door de aanwezigheid van camera’s in de 112-centrale, dan kunnen we achteraf niet anders dan toegeven dat die angst helemaal onterecht is gebleken, dankzij het professionalisme van onze operatoren en van het productieteam.

Privacy en anonimiteit

Alle afleveringen zijn op voorhand bekeken en goedgekeurd door de Federale Overheidsdiensten Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en de Federale Politie. Alle soorten noodoproepen komen aan bod, van Phone CPR tot inbrekers, en zelfs nodeloze oproepen. Dit alles werd gemonteerd en bewerkt om er alle mogelijke persoonlijke informatie  waarmee een oproeper herkend zou kunnen worden uit te knippen. Hierdoor lijkt het of bepaalde bevragingen niet of onvoldoende uitgevoerd worden.  Het tegendeel is natuurlijk waar.  De structurele bevragingsprotocollen worden steeds correct en volledig afgewerkt door de operator, maar dit kan niet altijd duidelijk weergegeven worden in het programma.

Save the date
  • Elke zondag vanaf 26 februari om 19u45: “Appel d’urgence” op RTL TVI
  • Elke maandag vanaf 6 maart om 20u40: “De noodcentrale” op Eén