“112 kids” op het grote scherm

Emergency centres 112
Information campaign
Press contact: 
Eva Burm

11 februari of “11/2” is de Europese 112-dag. Dit jaar staat de 112-dag in België in het teken van de “112 kidscampagne”. In deze campagne legt Binnenlandse Zaken aan kinderen van 6 tot 12 jaar uit hoe ze naar het noodnummer 112 moeten bellen. Kinepolis zal de 112 kidsfilm vanaf 8 februari gedurende een week voorafgaand aan alle familiefilms spelen. Tijdens de Europese 112-dag probeert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken elk jaar om in samenwerking met de European Emergency Number Association (EENA) het Europees noodnummer 112 meer bekendheid te geven.

“Eén één twee” in Kinepolis

Sinds 8 februari 2017 weergalmt het “één één twee”-rapliedje uit de 112 kidsfilm gedurende een week doorheen de luidsprekers van alle Kinepoliscomplexen in België, en dus ook op 11/2. Kinepolis speelt een verkorte versie van de 112kidsfilm als reclamespot voorafgaand aan alle familiefilms.

Op zaterdag 11 februari staat bovendien de “federal truck” aan Kinepolis Antwerpen. Hierin geven Hazira en Greet, twee operatoren van de noodcentrale in Antwerpen, meer uitleg over hoe je een noodnummer moet bellen. Ze spelen het volledige 112kidsfilmpje af en spelen een 112-spelletje met de bezoekers.
Als souvenir krijgen alle kinderen onder andere hun eigen foto mee naar huis met daaronder nog eens wat je juist moet doen als je naar een noodnummer belt.

In de Kinepolis van Eigenbrakel zal, ook op 11 februari, een team van Binnenlandse Zaken met een operator uit de noodcentrale, gadgets uitdelen aan alle kinderen die naar een van de familiefilms (en dus ook naar de 112 kidsfilm) komen kijken. 

Weet jij hoe het moet?

Kinderen moeten kunnen bellen naar een noodnummer als er geen volwassene in de buurt is om hen te helpen. Daarom is het belangrijk dat kinderen deze uitleg in de lagere school al krijgen, maar ook ouders kunnen hier een rol in spelen. Weet jij hoe het moet?

  • Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ambulance of de politie.
    In België vorm je het nummer 101 als je enkel de politie dringend nodig hebt.
  • Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.
  • Geef de juiste info aan de operator:
  1. WAAR ben je? (juiste locatie)
  2. WAT is er gebeurd? (soort noodgeval)
  3. WIE is er gewond? (hoeveel gewonden en betrokken)

De 112 kidscampagne: 1+1=2

De 112 kidscampagne is vorig jaar in juni gelanceerd. Sindsdien is het lessenpakket ook doorgestuurd naar alle lagere scholen in België. In de loop van 2017 gaat de FOD Binnenlandse Zaken op bezoek bij nog een 10-tal lagere scholen over het hele land verspreid, om aan zoveel mogelijk leerlingen uit te leggen hoe je het noodnummer 112 moet bellen.

De 112 kidsfilm, het lessenpakket en enkele spelletjes staan op de Kidspagina van de website over het noodnummer 112: www.112.be
 

Praktische info voor de pers

De leden van de pers zijn uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op zaterdag 11/2. U kan naar een van de familiefilms komen kijken bij Kinepolis, en een operator of een van de families die de bus komen bezoeken interviewen (mits hun toestemming). In Antwerpen kan u bovendien de “Federal Truck” bezoeken. Het zal de eerste keer zijn dat deze in Vlaanderen voor de 112 kidscampagne ingezet wordt.

Waar: Kinepolis Antwerpen (NL) of Kinepolis Eigenbrakel (FR).

Wanneer: zaterdag 11/2 vanaf 13u30.

Graag een seintje vóór vrijdagavond 10/2 om 15u als u zaterdag aanwezig zal zijn. Dan zorgen we voor een filmticket zodat u een familiefilm kan gaan bekijken in Kinepolis (max. 1 ticket per medium).  

Perscontact:
Eva Burm
G 0475 260 112
eva.burm@ibz.fgov.be


eva.burm@ibz.fgov.be