Handleiding voor medische regulatie

Centrale d'urgence 112
000 : Connaissances générales

De Belgische handleiding voor de medische regulatie maakt het voor de operatoren mogelijk om zich op precieze criteria te baseren om de reden van de oproep te bepalen, onmiddellijke ondersteuning te bieden en de gepaste dringende medische hulpverlening naar de slachtoffers te sturen.

De handleiding omvat veertig richtlijnen of protocollen voor de dringende medische hulpverlening en vermeldt veertig verschillende situaties gaande van « verkeersongeval » tot « schedelletsel » over «bloeding», « CO vergiftiging » of « bewusteloosheid – coma ».

Elk protocol bevat sleutelwoorden en indicatoren om de ontvangen informatie te valideren en om de graad van dringendheid en de uit te sturen hulp te bepalen. De operator zal ook instructies vinden die hij of zij dient mee te delen aan de beller om de patiënt te hulp te komen nog voor de hulpdiensten aankomen.

De handleiding is daarnaast ook aangevuld met theoretische medische uitleg per protocol en een algemene communicatiecode.

De algemene communicatiecode is gevalideerd door de federale overheidsdiensten Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken. Ze is van toepassing op alle medische en brandweeroproepen en zal het mogelijk maken om de kwaliteit van de behandeling van de noodoproepen en de tevredenheid van de bellers nog te verhogen.

Download de Belgische Handleiding voor Medische Regulatie (BHMR) 3.0. op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.
 

Author: 
FOD Volksgezondheid
Date publication: 
07.10.2022
Pages: 
142