Nieuwe taak voor Civiele Bescherming Jabbeke en Crisnée

Civiele Bescherming
Perscontact: 
Eva Burm

Sinds 1 oktober 2012 kunnen de operationele eenheden van de Civiele Bescherming van Jabbeke en Crisnée door de Federale Wegpolitie worden opgeroepen om veiligheidssignalisatie te plaatsen bij een ongeval op de snelweg. De Civiele Bescherming heeft daarvoor een akkoord afgesloten met de Federale Politie dat vanaf 1 oktober in werking is getreden. De operationele eenheid van Crisnée heeft sinds dan al tien interventies met veiligheidssignalisatie tot een goed einde gebracht. De eenheden van Libramont, Ghlin en Brasschaat volgen van zodra ook zij al de nodige opleidingen en voertuigen hebben gekregen.

De eenheid van de Civiele Bescherming van Liedekerke is vorig jaar al met een proefproject gestart. Na de positieve evaluatie van dat project gaan nu ook de eenheden van Jabbeke en Crisnée van start met de nieuwe opdracht. ““Bij een ongeval zorgen de hulpdiensten die als eerste ter plaatse zijn ook voor de eerste wegsignalisaties. Maar bij langdurige of moeilijke situaties kan de Federale Wegpolitie vanaf nu ook de Civiele Bescherming oproepen, bijvoorbeeld wanneer een vrachtwagen gekanteld is en moet worden getakeld. In dat geval kan de Civiele Bescherming twee agenten met een gespecialiseerd signalisatievoertuig inzetten.”, vertelt Johan Boydens adjunct eenheidschef van de Civiele Bescherming in Jabbeke.

Om hun nieuwe opdracht veilig en goed te kunnen uitvoeren, hebben alle leden van deze operationele eenheden van de Civiele Bescherming een uitgebreide opleiding gekregen. “Het is belangrijk dat onze mensen precies weten wat ze moeten doen en hoe ze de veiligheidssignalisatie zo veilig mogelijk kunnen opstellen, zowel voor zichzelf als voor de weggebruikers. Daarom hebben al onze leden dezelfde doorgedreven opleiding gekregen als brandweer en politie. Zo weten ze exact waar ze hun signalisatievoertuig moeten plaatsen, waar ze het veiligst uitstappen, waar de kegels moeten komen enz.”, zegt Johan Boydens.

Naast een opleiding heeft elke eenheid ook gespecialiseerd materieel gekregen zoals een signalisatievoertuig met uitklapbare pijlborden. De operationele eenheden van Libramont, Ghlin en Brasschaat moeten nog de nodige voertuigen en opleiding krijgen. Zij hebben al een gedeelte van de opleiding gekregen, maar deze is nog niet volledig afgerond. Vanaf dan, in de loop van volgend jaar, kunnen ook zij met de nieuwe opdracht van start gaan.

Sinds 1 oktober heeft de operationele eenheid van Crisnée al meer dan tien interventies met veiligheidssignalisatie uitgevoerd. De eenheid van Jabbeke staat klaar voor haar eerste interventies.

eva.burm@ibz.fgov.be