Dijk van zandzakken om overstroming van onthaalcentrum te voorkomen
De operationele eenheden van de Civiele Bescherming hebben vandaag en de voorbije nacht met man en macht zandzakjes gevuld en geplaatst om te vermijden dat woningen in Waalse gemeenten en steden zouden onderlopen. De overstromingen zijn een gevolg van de recente dooi en overvloedige regen.
Onder andere in Ham-sur-Heure bouwt een ploeg van de operationele eenheid van Ghlin samen met de brandweer een dam zodat een onthaalcentrum voor gehandicapten niet onder water zou komen te staan. Agenten van de Civiele Bescherming hebben deze voormiddag, vrijdag 7 januari 2011, ook kelders met water vervuild door stookolie, leeggepompt om verdere pollutie van de omgeving te voorkomen.
De Waalse operationele eenheden krijgen steun van de Vlaamse eenheden die zandzakken vullen en aanvoeren. In totaal heeft de Civiele Bescherming deze nacht en vandaag al meer dan 6.000 zandzakjes geleverd aan gemeenten en brandweer.
Op uitdrukkelijke vraag van de brandweer, als de nood het hoogst is en de brandweer handen te kort komt, plaatst de Civiele Bescherming ook de zandzakken voor de woningen.
De operationele eenheden van de Civiele Bescherming zijn op woensdag 5 januari 2011 in vooralarm gezet wat betekent dat alle voorraden aan zandzakjes zijn aangevuld en alle materiaal (vooral pompen) is gecontroleerd opdat alles zou werken in geval van nood.
Vervuiling door stookolie vermijden
Een overzicht van de interventies van gisteren 6 en vandaag 7 januari.
Operationele eenheid van Ghlin (Henegouwen):
- Ham-sur-Heure:
- in de Rue Dubray bouwen brandweer en Civiele Bescherming een dijk met zandzakjes om te vermijden dat de hele straat zou onderlopen. In de straat liggen onder anderen een onthaalcentrum voor gehandicapten en een pittazaak.
- voor de deuren van inwoners worden zandzakken gestapeld tot 1m hoog opdat het water niet in de huizen zal binnenstromen.
- Couvin: op meerdere plaatsen worden kelders en straten leeggepompt. In de Rue de la Marcelle ledigt de Civiele Bescherming kelders waarin het water vermengd is geraakt met stookolie. Hierdoor wordt vermeden dat de omgeving van die kelders vervuild raakt door de stookolie. Het vervuilde water wordt in vacuümtanks gepompt en daarna voor verwerking naar een gespecialiseerde firma gebracht.
- Voorts tussenkomsten (zandzakken en pompwerken) in Chimay, Somzée, Nalinnes, Cerfontaine, Messancy, Tubize, Montigny-le-Tilleul en Villers-Poterie.
Operationele eenheid van Libramont (Luxemburg), Crisnée (Luik), Liedekerke (Oost-Vlaanderen) en Brasschaat (Antwerpen):
- Voeren pompwerken uit in woningen en leveren zandzakken om erger te voorkomen. Libramont heeft steun gekregen van de operationele eenheden van Brasschaat en Crisnée die extra zandzakken hebben aangevoerd om de inwoners in Luxemburg te helpen.
- In de provincie Luxemburg zijn interventies uitgevoerd of aan de gang in Durbuy, Yvoir, Marche-en-Famenne, Neufchâteau, Erezée, Saint-Hubert, Florenville, Bartelange, Ciney, Rochefort, Etalle, Léglise en Dinant.
- In de provincie Luik is tussenbeide gekomen in Dinant, Spa, Verviers, Andenne, Lontzen, Chênée, Hannut, Engis, Huy en Loncin.
De operationele eenheid van Liedekerke heeft 800 zandzakken naar Libramont gestuurd en de operationele eenheid van Brasschaat heeft geholpen met 400 zandzakjes.
In alle eenheden van de Civiele Bescherming draaien de zandzakvulmachines op volle toeren. Vooral vrijwilligers van de Civiele Bescherming zijn opgeroepen om deze machines te bemannen. Met een machine kunnen tussen 150 en 180 zandzakken per uur gevuld worden door 3 man. Met de hand heb je voor hetzelfde resultaat een ploeg van 9 man nodig.