De Civiele Bescherming draait op volle toeren om schade te vermijden en woningen droog te houden

Civiele Bescherming
Interventie
Perscontact: 
Ellen Probst

Alle eenheden van de Civiele Bescherming draaien op volle toeren om zoveel mogelijk bijkomende schade te vermijden en om woningen en kelders zo snel mogelijk droog te krijgen. Op vraag van brandweer en gemeentediensten worden grote pompwerken uitgevoerd aan beken en rivieren en worden kelders leeggepompt.
In Halen pompt een ploeg van de Civiele Bescherming van Brasschaat water van de overvolle Holakenbeek over naar de Velp. Om de Velp te ontlasten wordt verderop water weggepompt naar de Gete. De Civiele Bescherming is ter plaatse met zware pompen met in totaal een debiet van 29.000 liter/min.
In Tubeke helpen agenten van de operationele eenheid van Ghlin de inwoners voor de derde keer in twee maanden tijd, met het leegpompen van kelders.
Overal in de eenheden worden ook zandzakjes gevuld. De operationele eenheid van Jabbeke helpt de eenheid van Liedekerke met het vullen van de zandzakken.

Alle zes eenheden van de Civiele Bescherming waren woensdag in vooralarm gezet nadat overstromingen voorspeld werden. Het materiaal was nagekeken en gereed gezet om uit te rukken. De voorraad zandzakjes wordt nu al drie dagen in alle eenheden continu aangevuld.

Operationele eenheid van Brasschaat:

 • Halen: water van de Holakenbeek wordt weggepompt naar de rivier de Velp. Een team van de Civiele Bescherming is ter plaatse met een slijkpomp van 5000 liter/min. Om de Velp te ontlasten, wordt dat water op zijn beurt overgepompt naar de nabijgelegen Gete. Daarvoor zijn nog eens twee pompen van in totaal 24.000 liter/min ingezet. De Civiele Bescherming is er sinds gisteren continu aan het pompen en zal ook vandaag nog de hele dag pompen.
 • Zandzakjes: in Halen zijn al 1.000 gevulde zandzakjes verdeeld.

Operationele eenheid van Liedekerke:

 • Liedekerke: een ploeg pompt water van de Begijnengracht over in de Dender met een zware pomp van 10.000liter/min.
 • Geraardsbergen: de Civiele Bescherming pompt overtollig water van de riolering over naar de Dender met een pomp van 5.000liter/min.
 • Zandzakjes: vandaag zijn 400 volle en 1.000 lege zandzakjes verdeeld in Geraardsbergen. Om de voorraad zandzakjes aan te vullen krijgt Liedekerke de versterking van de eenheid van Jabbeke die naar Liedekerke is gekomen met een ploeg en een extra zandzakvulmachine. Donderdag zijn in totaal ook al 4.300 volle en 12.000 lege zandzakjes verdeeld.

Operationele eenheid van Jabbeke:

 • Een ploeg van de Civiele Bescherming van Jabbeke is sinds gisteren non-stop zandzakjes aan het vullen in de eenheid van Liedekerke. Om snel en efficiënt te werken is de zandzakvulmachine van Jabbeke naar de operationele eenheid van Liedekerke gebracht.

Operationele eenheid van Libramont:

 • zandzakjes: een ploeg heeft de hele nacht zandzakjes gevuld waardoor er nu een voorraad van 2.200 zandzakjes is.

Operationele eenheid van Ghlin:

 • Tubeke: de Civiele Bescherming pompt kelders leeg met slijkpompen.
 • Jurbeke: gisteren nog tot middernacht gepompt met slijkpompen.

Operationele eenheid van Crisnée:

 • Braives : aan het kasteel van Braives heeft een ploeg de hele nacht water weggepompt. De terreinen van het kasteel, waar ondermeer een vzw voor gehandicapten gevestigd is, zijn er ondergelopen.
 • Zandzakjes : 1.500 gevulde zandzakjes in voorraad.

ellen.probst@ibz.fgov.be