Civiele Bescherming pompt laatste water weg

Civiele Bescherming
Perscontact: 
Ellen Probst

De Civiele Bescherming pompt vandaag, maandag 17 januari, nog op een aantal plaatsen water weg. De eenheden van Liedekerke, Jabbeke en Crisnée hebben ook het hele weekend nog pompwerken uitgevoerd.
In Vlaanderen pompt de Civiele Bescherming van Liedekerke vandaag nog in Overboelare waar water van een beek naar de Dender wordt overgepompt. In Zandbergen pompt de Civiele Bescherming van Jabbeke sinds zondag water weg uit een overvolle beek. Dat is nog steeds nodig omdat er opnieuw overstromingsgevaar kan zijn als er nieuw water bijkomt.
In Wallonië heeft de eenheid van Crisnée nog tot vandaag water weggepompt aan het kasteel van Braives waar de omliggende terreinen waren ondergelopen.

Operationele eenheid van Liedekerke:

  • Overboelare: een ploeg van de Civiele Bescherming pompt nog steeds water over van een beek naar de Dender. Al het hele weekend hebben ze er gepompt met twee zware pompen van elk 12.000 liter/min.
  • Zandbergen: de eenheid van Liedekerke heeft de hulp ingeroepen van de eenheid van Jabbeke om met twee zware pompen van elk 12.000 liter water weg te pompen uit de overvolle beek. Voorlopig is de situatie onder controle, er wordt wel nog preventief gepompt. Er dreigt immers nog steeds gevaar als er opnieuw water zou bijkomen.
  • Londerzeel, Idegem en Liedekerke: de Civiele Bescherming heeft nog het hele weekend water weggepompt in Liedekerke, Idegem en Londerzeel. Zondag konden de pompwerken daar beëindigd worden.
  • Zandzakjes: zaterdag, 15 januari, zijn nog zandzakjes verdeeld aan Geraardsbergen en Ninove.

Operationele eenheid van Brasschaat:

  • Halen: de eenheid van Brasschaat heeft nog tot en met zaterdag water overgepompt van de Holakenbeek naar de rivier de Velp met een slijkpomp van 5.000 liter/min. Om de Velp te ontlasten, is dat water op zijn beurt overgepompt naar de nabijgelegen Gete. Daarvoor zijn nog eens twee pompen van in totaal 24.000 liter/min ingezet. De pompwerken zijn zaterdag beëindigd.

Operationele eenheid van Jabbeke:

  • Zandbergen: de eenheid van Jabbeke is sinds zondag 16 januari water aan het wegpompen in Zandbergen. Daarmee komen ze de eenheid van Liedekerke ter versterking.

Operationele eenheid van Crisnée:

  • Braives: aan het kasteel van Braives heeft een ploeg van de Civiele Bescherming het hele weekend water weggepompt. De terreinen van het kasteel, waar ondermeer een vzw voor gehandicapten gevestigd is, waren er ondergelopen. Nadat de terreinen zijn drooggelegd heeft de eenheid vandaag de pompwerken kunnen beëindigen.

Ellen.Probst@ibz.fgov.be