Civiele Bescherming heeft voorbije dagen tienduizenden liter water verdeeld

Civiele Bescherming
Interventie
Perscontact: 
Els Cleemput

De operationele eenheden van de Civiele Bescherming zijn tegenwoordig bijna elke dag op pad om water te bedelen. Gisteren, maandag 27 juni, is bijvoorbeeld 8.000 liter water aan gestrande treinreizigers verstrekt en vandaag, 28 juni, zijn waterzakjes geleverd aan een sportkamp met kinderen in Tervuren.
Daarnaast worden in de provincie Luxemburg ook zeer regelmatig enkele watertorens gevuld en dan gaat het om 20 tot 60.000 liter tegelijkertijd die geleverd worden.

De operationele eenheden van de Civiele Bescherming Liedekerke, Jabbeke, Brasschaat en Ghlin hebben gisteren in de late namiddag van de dienst 100 en van de inspecteurs van Volksgezondheid meerdere vragen om hulp voor gestrande treinreizigers gekregen. Er is gevraagd om waterzakjes (van één liter) en om vervoermiddelen om reizigers weer thuis te krijgen.

Interventies door de operationele eenheid Liedekerke :

  • 4.000 waterzakjes van één liter zijn verdeeld in het Sint-Pietersstation in Gent.
  • Met twee minibusjes zijn gestrande reizigers van het station Brussel-Zuid naar Charleroi gevoerd.

Interventies door de operationele eenheid Jabbeke:

  • 2.500 waterzakjes van één liter zijn verdeeld in Brugge.

Interventies door de operationele eenheid Ghlin:

  • In het station van Jurbise zijn 300 waterzakjes uitgedeeld aan een groep van  150 kinderen.
  • In het station van Bergen zijn 1.000 waterzakjes uitgedeeld op een trein vol kinderen.

Interventies door de operationele eenheid Brasschaat:

  • In het station Brussel-Zuid zijn 250 waterzakjes uitgedeeld.
  • Met een bus zijn reizigers vervoerd van Brussel-Zuid naar Charleroi.

Andere interventies in verband met droogte of waterproblemen die aan de operationele eenheden van de Civiele Bescherming worden gevraagd, zijn bijvoorbeeld;

  • De operationele eenheid van Ghlin heeft op maandag 27 juni 500 waterzakjes geleverd aan de bewoners van twee straten in Beloeil waar de waterbronnen niet meer  konden gebruikt worden.
  • De operationele eenheid van Libramont heeft op maandag 27 en op dinsdag 28 juni de watertorens van Chiny (60 kubieke meter), Lavaux-Saint-Anne (40 kubieke meter) en Manhay (Harre) (20 kubieke meter) gevuld op vraag van de gemeenten.
  • De personeelsleden van de eenheid in Libramont brengen ook al ruim een maand regelmatig waterzakjes naar het vakantiekamp Bois de Lens waar de waterput droog staat.

De Civiele Bescherming helpt de bevolking met de bedeling van waterzakjes of het plaatsen van tanks vol water meestal op vraag van de dienst 100, de gemeentelijke overheden of de gezondheidsinspectie.
De waterzakjes worden gevuld door twee speciale machines die respectievelijk in de operationele eenheden van Liedekerke en Libramont staan.

Els.Cleemput@ibz.fgov.be