Civiele Bescherming blijft pompen en bevoorraadt gemeenten van water en zandzakjes

Civiele Bescherming
Interventie
Perscontact: 
Ellen Probst

De Civiele Bescherming is ook vandaag, 10 januari 2011, druk in de weer om straten en kelders droog te houden na de overstromingen door de aanhoudende regen en de smeltende sneeuw. In totaal zijn al ongeveer 15.000 zandzakjes gevuld en verdeeld.
Vooral de streek rond de Ourthe en de Amblève kampt nog steeds met wateroverlast. In Comblain-au-Pont heeft de Civiele Bescherming van Crisnée zware pompen ingezet om de woningen droog te houden en kelders leeg te pompen. In Rochefort en Nassonge zorgt de Civiele Bescherming voor de waterbevoorrading van watertorens.
In Vlaanderen worden de gemeenten langs de Maas nog steeds bedreigd. De Civiele Bescherming heeft er samen met de Scheepvaartdienst verschillende zware pompen ingezet, alles samen goed voor een debiet van 86.000 liter per minuut.

Operationele eenheid van Crisnée (Luik):

 • Comblain-au-Pont en Poulseur: de Civiele Bescherming van Crisnée is sinds vrijdag continu aan het pompen met twee zware waterpompen. Zij krijgen daarbij de versterking van de operationele eenheid van Libramont en de eenheid van Ghlin. Vier vrijwilligers zijn opgeroepen om vandaag mee te helpen kelders leeg te pompen en huizen droog te houden.
 • Hannut: zaterdagnacht, 8 januari, zijn de agenten van de Civiele Bescherming de ganse nacht bezig geweest met het pompen van water uit huizen en kelders.

Operationele eenheid van Libramont (Luxemburg):

 • Waterbevoorrading: de Civiele Bescherming bevoorraadt de watertorens van Rochefort nadat waterleidingen gesprongen zijn. Er zijn al 6000 waterzakjes verdeeld. Ook in Nassogne zijn 10 vrijwilligers ingezet om de 1.200 inwoners van water te voorzien. De gemeenten Barvaux, Durbuy en Neufchâteau worden ook bevoorraad.
 • 20 waterpompen worden ingezet op verschillende plaatsen waaronder Barvaux, Durbuy, Neufchâteau en Bastogne.
 • Comblain-au-Pont: één waterpomp ingezet ter versterking van de eenheid van Crisnée.
 • Vresse-sur-Semois en Libramont: zaterdag en zondag pompwerken uitgevoerd.
 • Zandzakjes worden verdeeld in La Roche-en-Ardenne, Bastogne, Barvaux en Durbuy.

Operationele eenheid Ghlin (Henegouwen):

 • Comblain-au-Pont: samen met de eenheid van Crisnée worden pompwerken uitgevoerd.
 • Couvin: tijdens het weekend zijn verschillende kelders, met water vervuild door mazout, leeggepompt.
 • Operationele eenheid van Brasschaat:
 • Maasmechelen: de Ziepbeek dreigt te overstromen. Het water wordt nu overgepompt naar de Maas waardoor de nabijgelegen dorpen droog worden gehouden. De Civiele Bescherming heeft 2 pompen van elk 24.000 liter/minuut ingezet plus een pomp van 6.000 liter. De Scheepvaartdienst helpt mee met een pomp van 20.000 liter.
 • Halen: hele weekend water overgepompt van de Hollaakbeek naar de rivier de Velp. Na de inzet van zware pompen heeft de Civiele Bescherming kunnen voorkomen dat de Hollaak uit haar oevers trad en het dorpsplein overspoelde. De pompwerken zijn deze nacht beëindigd.

Operationele eenheid van Liedekerke en Jabbeke:

 • De eenheid van Liedekerke staat stand-by met een zware waterpomp van 24.000 liter om indien nodig de eenheid van Brasschaat te versterken bij de pompwerkzaamheden in Maasmechelen.
 • Zandzakjes: de Civiele Bescherming van Jabbeke heeft sinds donderdag 1.000 gevulde en 2.000 lege zandzakjes geleverd aan de Waalse eenheden. Liedekerke zorgde voor nog eens 3.600 gevulde zandzakjes.

ellen.probst@ibz.fgov.be