Zivilschutz
Wat doet de Civiele Bescherming?
De Civiele Bescherming is een federale hulpdienst die de bevolking helpt bij rampen. Haar teams interveniëren met gespecialiseerde middelen om de interventies van de brandweer, de politie en andere overheden (gouverneurs, burgemeesters, …) te versterken.
Operationele eenheden
De Civiele Bescherming biedt hulp aan de bevolking bij kleine en grote rampen. Zij werken in zes operationele eenheden die verspreid liggen over het Belgische grondgebied:
- Brasschaat (nabij Antwerpen)
- Crisnée (nabij Luik)
- Ghlin (nabij Bergen)
- Jabbeke (nabij Oostende en Brugge)
- Libramont (nabij Luxemburg)
- Liedekerke (nabij Brussel)
Specialiteiten
De specialiteiten van de Civiele Bescherming zijn onderverdeeld in vier groepen die we “clusters” noemen: CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear), SAR (Search And Rescue), HTD (Heavy Technical Deployment) en ICM (Incident & Crisis Management)
Hervorming 2019
De Civiele Bescherming wil een meer gespecialiseerde, performante en moderne hulpdienst worden, die erkend wordt voor zijn complementaire expertise binnen de Civiele Veiligheid op twee niveaus: de Civiele Bescherming op federaal niveau en de hulpverleningszones op lokaal niveau.
Het hervormingsplan voor de Civiele Bescherming werd gecommuniceerd door minister Jambon op 4 april 2017 en zijn uitvoering start op 1 januari 2019.
Werken bij de Civiele Bescherming
Je kan op twee manieren aan de slag bij de Civiele Bescherming: als beroeps- of als vrijwillig personeelslid.
Historiek
De Civiele Bescherming evolueert al sinds de tweede wereldoorlog mee met de noden van de maatschappij om ondersteuning te kunnen bieden aan de bevolking. De laatste grote hervorming is gerealiseerd op 1 januari 2019 en had als doel om haar opdrachten te specialiseren en haar plaats in de hulpverleningsketen te versterken zodat de Civiele Bescherming ook aan nieuwe risico’s zoals terrorisme en klimaatverandering het hoofd kan bieden. Onze experten voeren ook vandaag hun opdrachten uit met innovatieve technieken en nieuw materieel om een complementaire bijdrage aan de andere hulpdiensten te geven.
Regelgeving
Verzameling van de wetten, besluiten en omzendbrieven over de Civiele Bescherming.