Medewerker noodcentrale redt leven van buurman

Noodcentrale 112
Evenement
Vrijdagochtend 16 maart 2018 heeft Jeffrey (34) in Sint-Truiden een reanimatie uitgevoerd op zijn 82-jarige buurman tot de ziekenwagen en MUG ter plaatse waren. Met succes. Daarna is hij zoals elke weekdag gaan werken in de Noodcentrale 101.

Vrijdagochtend net voor 9 uur klopt Jeffreys buurvrouw op de deur omdat haar 82-jarige man onwel is geworden. De vrouw is teveel in paniek om zelf de hulpdiensten te bellen maar ze weet dat Jeffrey een ervaren ambulancier is omdat ze hem vroeger regelmatig in een ziekenwagen voorbij heeft zien rijden. Jeffrey vergezelt de buurvrouw meteen naar haar woning.

Jeffrey: “Toen ik mijn buurman zag was hij heel bleek, hij zweette erg en draaide voor mijn ogen weg. Ik heb hem meteen platgelegd op de grond en zijn vitale functies gecontroleerd. Zodra ik merkte dat hij niet meer ademde heb ik mijn gsm op de grond gelegd en met de app 112 BE de noodcentrale gebeld. Ik heb de operator uitgelegd dat ik ambulancier was, dat er zo snel mogelijk een ziekenwagen en MUG ter plaatse moest komen en dat ik de reanimatie al was begonnen. Eens ter plaatse hebben de hulpverleners de reanimatie overgenomen en zijn ze erin geslaagd om het hart opnieuw op gang te krijgen. Mijn buurman is met de ziekenwagen overgebracht naar het ziekenhuis, maar zijn vrouw heb ik zelf met mijn auto gevoerd naar het ziekenhuis omdat de ziekenwagen voor haar te hoog was om in te stappen.”

Jeffrey geeft zelf aan dat hij niets speciaals gedaan heeft. Hij is gewoon blij dat hij een verschil heeft kunnen maken en iemand heeft kunnen helpen.

Jeffrey: “Deze keer was ik toevallig thuis, maar je kan altijd onverwacht geconfronteerd worden met iemand die een hartstilstand heeft. Per minuut zonder hartmassage verliest die persoon ongeveer 10 procent overlevingskans. In de noodcentrale 112 kan een operator je reanimatie-instructies geven via de telefoon, maar het maakt toch een verschil als je de handelingen als eens gedaan hebt.  Zelfs een korte opleiding maakt een groot verschil. Als je de kans hebt om een opleiding eerste hulp of reanimatie te volgen, twijfel dan zeker niet om dat te doen!