Nieuwe opleidingen voor instructeurs brandweerscholen

Brandweer
Opleiding
Op 10 december 2015 gaat de eerste train the trainer-opleiding over Incident Command System (ICS) van het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) door in het PIVO in Asse. In januari en februari 2016 worden de train the trainer-sessies voor Brandweerman in Nood (BIN) georganiseerd in samenwerking met Opleidingscentrum van de Brusselse Brandweer.
pietermaes.zenfolio.com

Foto & Film: pietermaes.zenfolio.com

Het Kenniscentrum organiseert deze opleidingen voor de instructeurs van de brandweerscholen, zodat zij ook de nieuwe opleidingsonderdelen in de geactualiseerde cursussen voor de acht nieuwe brevetopleidingen kunnen geven aan brandweermensen in opleiding.

De opleidingsonderdelen die in deze train the trainer-opleidingen aan bod komen, vormen dus een nieuw onderdeel van de brevetopleidingen, maar kunnen ook in het kader van de verplichte voortgezette opleiding gevolgd worden. De brandweerscholen zullen de eerste nieuwe cursussen voor brevetopleidingen geven vanaf begin 2016.

Incident Command System (ICS)

Incident Command System (ICS) helpt de operationeel verantwoordelijken van een hulpverleningszone bij het aansturen van hun brandweermensen en bij het inzetten van brandweermiddelen tijdens grootschalige incidenten. Ze krijgen hiertoe hulpmiddelen, raadgevingen en objectieven aangereikt in de opleiding ICS.

ICS is opgenomen als onderdeel van de nieuwe brevetopleidingen om Brandweerman (1u theorie), Korporaal (2u theorie en 6u koude praktijk) en Sergeant (6u theorie en 2u koude praktijk) te worden en zal ook gevolgd kunnen worden in het kader van de voortgezette opleiding.

Lesgevers: Dimi Vercammen (zone Vlaams-Brabant West) & Olivier Giust (zone Luik)

Brandweerman in nood (BIN)

Brandweerman in nood (BIN) wil brandweermensen leren hoe ze moeten reageren als ze zelf slachtoffer worden of als hun collega’s hulp nodig hebben. De module die gegeven zal worden, is de BIN Fireground Survival module.

BIN is opgenomen als onderdeel van de nieuwe brevetopleiding om Brandweerman te worden (1u theorie en 2x 3u koude praktijk). Brandweermensen die al in dienst zijn, zullen de opleiding ook kunnen volgen in het kader van de voortgezette opleiding.

Lesgevers: het BIN-team, voor meer info: www.brandweermaninnood.be

Behalve ICS en BIN staan er in het voorjaar van 2016 nog train the trainer-opleidingen op het programma voor o.a. beveiliging van incidenten op de openbare weg, brandpreventieadviseur en evaluatie- & competentiemanagement. Het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid bekijkt in functie van de cursussen die momenteel nog herwerkt worden, welke train the trainer-opleidingen ze verder nog moeten organiseren om de brandweerscholen te ondersteunen.

De herwerking van de brevetopleidingen kadert in de hervorming van de Civiele Veiligheid en de publicatie van het nieuwe Koninklijk Besluit van 18/11/2015 over de brandweeropleidingen. Een 30-tal brandweerexperten werken momenteel de nieuwe cursussen uit in opdracht van het federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid. Zij zullen ook de train the trainer-opleidingen geven.

Meer info: