Splinternieuwe 4x4 voor Civiele Bescherming

Civiele Bescherming
Evenement
De Civiele Bescherming heeft er een nieuw gespecialiseerd voertuig bij. Deze week is een Airborne Compact Transporter (ACT) geleverd in de eenheid van Crisnée. Dat is een kleine 4x4 die gebruikt kan worden om zeer snel personeel en materieel naar de plaats van de interventie te brengen. De ACT kan in totaal zes mensen vervoeren en is geschikt om op ruw terrein te rijden.

Zo’n kleine 4x4 is erg handig om moeilijk begaanbare gebieden te berijden. We zouden de ACT bijvoorbeeld in de Hoge Venen goed kunnen gebruiken. De grond is er moeilijk berijdbaar en het terrein is erg ruw.”, zegt Marc Looze, directeur van de dienst Materieel en Nieuwe Technologieën.

De ACT kan ook ingezet worden in het buitenland. Het voertuig kan gemakkelijk mee het vliegtuig op bij buitenlandse interventies in het kader van B-FAST. “Wanneer onze mensen op buitenlandse interventie zijn is het niet altijd gemakkelijk om onze teams met materieel tot in de getroffen gebieden te krijgen.”, legt Marc Looze uit.
Na de aardbeving in Haïti lag het openbare leven stil en ook de wegen waren moeilijk berijdbaar. Onze USAR teams moeten op zo’n moment zelf vervoer regelen en dat is niet gemakkelijk. Daardoor zitten ze soms een tijdje vast op het vliegveld maar met de nieuwe ACT raken we sneller en gemakkelijker ter plaatse.”, aldus nog Marc Looze.