Helikopters bestrijden industriebrand

Civiele Bescherming
Brandweer
Interventie
Op 7 november heeft een zware brand een opslagloods en een productielijn van de firma Stabilame, een specialist in houtproducten (bouw, verwarming, …), in Mariembourg vernield. De omvang van de brand vereiste de interventie van verschillende brandweerdiensten uit de regio, van agenten van de Civiele Bescherming en van twee helikopters van de federale politie.

Dankzij een overeenkomst tussen de Civiele Veiligheid en de federale politie intervenieert de federale politie met haar helikopters bij grootschalige branden.
Frédéric Bodart, Tactical Flight Officer (TFO) bij de Dienst Luchtsteun van de federale politie, die deelnam aan de interventie, benadrukt de uitstekende samenwerking tussen alle ingezette diensten op de site van Stabilame. Deze samenwerking heeft sterk bijgedragen tot het succes van de operaties.

Stabilame brandt

De brand werd rond 3u20 ontdekt en onmiddellijk snelden een veertigtal brandweerlieden uit de hele regio (Beauraing, Cerfontaine, Couvin, Florennes, Philippeville, Rochefort en Yvoir) ter plaatse.
De officier die de operaties leidde, besefte al snel dat er beroep gedaan moest worden op de helikopters van de federale politie om het vuur te bestrijden dat de installaties van Stabilame aan het vernielen was. Bovendien was er dicht bij de vuurzee een reservoir met een brandbare stof en moest koste wat het kost vermeden worden dat het vuur of een te grote hitte dit reservoir bereikte.

Procedure voor de interventie van de helikopters van de federale politie

  • De leider van de operaties op het terrein (een brandweerofficier) vraagt luchtsteun aan het Communicatie- en informatiecentrum van de politie (CIC 101) dat territoriaal bevoegd is en bezorgt het CIC alle inlichtingen over de ramp.
  • Het gecontacteerde CIC 101 informeert het nationaal contactpunt van de Directie van de operaties inzake bestuurlijke politie (PCN/DAO) en haar directeur-coördinator hierover.
  • PCN/DAO contacteert het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken (CGCCR) en de Dienst Luchtsteun van de politie (DAFA) en bezorgt deze dienst de details van de opdracht.
  • DAFA bevestigt aan PCN/DAO de beschikbaarheid van de helikopters.
  • Het CGCCR zorgt voor de aanvragen voor een verbod om over de interventieplaats te vliegen bij de FOD Mobiliteit en voor een schietverbod bij Defensie en bevestigt aan PCN/DAO dat deze aanvragen ingediend zijn.
  • PCN/DAO informeert het aanvragende CIC 101 en DAFA dat de interventie van de helikopters kan plaatsvinden.

De brandblushelikopter in actie

Een eerste helikopter verliet iets voor 7u00 de helihaven van Melsbroek voor Mariembourg. De bemanning bestond uit 3 personen: een piloot, een technicus (die de bambi bucket, het waterreservoir dat onder de helikopter hangt, bediende) en een TFO (luchtwaarnemer / camerabediener).

Van bij de aankomst werd de operationele commandopost nabij de interventieplaats uitgerust met het materieel van de politie dat toelaat om de beelden die door de camera van de helikopter genomen worden, te ontvangen en af te spelen. De helikopter vloog een eerste keer over de brand zodat de brandweerlieden zich rekenschap konden geven van de omvang van de ramp en hun tactiek konden verfijnen om de brand doeltreffend te bestrijden.

Rond 8u00 begon de helikopter met het ledigen van water. Dit ging door tot ongeveer 17u00.
Om de interventie van de luchtsteun te maximaliseren, werd een tweede helikopter gevraagd. Deze kwam in actie rond 11u00 en ging door tot de avond viel.

In totaal hebben de twee helikopters meer dan honderd keer heen en weer gevlogen tussen Stabilame en het nabijgelegen meer van Roly, waar ze per ‘tankbeurt’ 900 liter water ophaalden die vervolgens over de brandhaard werd uitgestort terwijl de brandweerlieden op de grond de brand ook bleven bestrijden. De helikopters moesten om het uur brandstof tanken.

De actie van de helikopters liet toe om de uitbreiding van de brand te stoppen en om de temperatuur van de vuurzee te verlagen, zodat de brandweerlieden deze gemakkelijker konden bestrijden met behulp van bulldozers om het puin van het verkoolde hout uit de weg te ruimen.

Zie foto's

Technische fiche van de helikopters