Nederlandse blusheli’s sneller paraat voor interventies bij ons

Internationale missies
Interventie
Op 4 maart 2015 vond het Thalassa-overleg plaats in Den Haag, Nederland. Daar tekende Belgisch Minister van Binnenlandse Zaken Jambon een memorandum voor de inzet van Nederlandse blusheli’s op Belgisch grondgebied. Met de ondertekening van de Nederlandse Minister van Defensie Hennis-Plasschaert en toenmalig minister van Justitie Opstelten dient dit document de aanvraagprocedure voor de helikopters aanzienlijk te vergemakkelijken.
© defensie.nl

De blusheli’s mochten zich echter al in 2011 bewijzen, toen er een hevige brand woedde in de Kalmthoutse heide. Omdat het natuurgebied net op de grens tussen ons land en dat van onze noorderburen ligt, werd de assistentie van de helikopters van de Koninklijke Landmacht ingeroepen. In Nederland bestaat al een dergelijk akkoord, maar nu kan België er dus ook een beroep op doen.

De overeenkomst is een eenzijdig akkoord dat enkel toegevingen van Nederland vraagt. Aangezien België zelf geen helikopters inzet om natuurbranden te bestrijden, kan het er ook geen uitlenen aan Nederland. Er wordt enkel betaald voor de werkelijk ingezette middelen. Door de procedure te formaliseren zal de aanvraag en inzet van de blushelikopters veel vlotter verlopen, alsook financiële en verantwoordelijkheidskwesties.

Dit is niet het eerste grensoverschrijdende akkoord als het om hulpdiensten gaat. Ook de brandweer gaat soms in Nederland de rangen versterken en omgekeerd. Vanuit Nederland wil men ook een project op poten zetten dat experts op het gebied van natuurbrandbestrijding uit Nederland, Duitsland en België samen zal brengen.

© defensie.nl