De Civiele Veiligheid strijdt mee tegen Ebola in Guinee

Internationale missies
Civiele Bescherming
Interventie
Sinds 20 december voert B-FAST in Guinea een zending uit voor twee maanden. Deze zending heef als doel de bevolking van West-Afrika, die zwaar getroffen is door het Ebola-virus, te helpen door het opzetten van een behandelingscentrum met een mobiel laboratorium, B-Life. Voor deze zending bevindt B-FAST/B-Life zich in Nzérékoré; de Civiele Bescherming heeft één van zijn deskundigen meegestuurd, met name Geert Parewyck.

Hij stelt gedurende een maand zijn expertise ten dienste van het Laboratorium B-Life, dat geïnstalleerd is in het Ebola Treatment Center (ETC) dat beheerd wordt door de Franse NGO ALIMA (Alliance for International Medical Action). Begin november had de Civiele Veiligheid ook 9 oude voertuigen van de hulpdiensten (Civiele Bescherming, brandweer, lokale politie en Rode Kruis) naar de civiele bescherming van Guinee-Conakry gestuurd en Defensie schonk 15 Unimog vrachtwagens. In december werd 1 extra voertuig van de Civiele Bescherming (VW pick-up synchro) ingescheept op de C-130 om te voldoen aan de noden van het laboratorium B-Life en van de NGO ALIMA. Dit voertuig wordt aan de civiele bescherming van Guinee geschonken op het einde van de missie. Een tweede voertuig van hetzelfde type is momenteel onderweg.

kaart Guinee

Wie is Geert Parewyck?

Geert Parewijck Geert is onderofficier bij de Civiele Bescherming van Brasschaat. Hij is 51 jaar oud en vader van Yelien en Gwendoline. Hij werkt al meer dan 25 jaar voor de Civiele Bescherming en heeft zich gespecialiseerd in NRBC- en decontaminatie-interventies. Hij heeft al deelgenomen aan talrijke internationale missies. In Guinee zal hij toezien op de veiligheid van het personeel van het laboratorium en van het Centrum ALIMA.
Hierna volgt het relaas van zijn eerste twee weken: « Het labo draait nu op volle kracht. We hebben al 71 patiënten getest waarvan er 34 positief testen voor Ebola en 3 voor malaria. Mijn dagelijkse taken bestaan uit de controle van de behandeling van de stalen, de voorbereiding van het materieel voor de laboranten bij een nooddecontaminatie en het vervoer van het afval van het laboratorium naar de verbrandingsoven. Iedereen werd goed gebrieft over de veiligheidsmaatregelen binnen en rond het kamp. En het zijn de door België gestuurde voertuigen die voor al onze verplaatsingen gebruikt worden. Dankzij een satellietverbinding konden we onze families bellen tijdens de feesten. »

In haar rapport van 31 december 2014 meldt de WGO een schommeling van het aantal gemelde gevallen in het land, zonder een merkbare dalende tendens.

De heer Camara, DG van de civiele bescherming van Guinee, heeft ons enkele gegevens gestuurd over het concrete gebruik van de door België geschonken voertuigen:

  • De Nissan-vrachtwagen, geschonken door de Civiele Bescherming, dient om de medicatie te vervoeren naar de behandelingscentra. De 3 minibussen van de Civiele Bescherming van Brasschaat dienen voor het vervoer van de leerlingen van de CB van de verschillende opleidingscentra. Een detachement van 30 agenten van de civiele bescherming, opgeleid om Ebola te bestrijden door onze collega’s van de Franse civiele veiligheid, zal deze week ingezet worden in N’Zérékoré. De pick-up VW 4x4 wordt gebruikt voor de verplaatsingen van het B-FAST-team in N’Zérékoré.
  • De Unimogs, geschonken door Defensie, dienen voor het vervoer van zieken en van materieel. Sommige Unimogs zijn uitgerust met draagtafels.
  • De ambulance, geschonken door het Rode Kruis, werd toegewezen aan een behandelingscentrum op 50 km van Conakry.

Hij signaleert bovendien een grote nood aan brandweervoertuigen (autopomp en tanks) om het water te vervoeren en om te kunnen desinfecteren.