Civiele Bescherming stuurt expert naar Congo

Civiele Bescherming
Internationale missies
Interventie
Nicolas Tuts, eenheidschef van de Civiele Bescherming, vertrekt vandaag donderdag 15 maart 2012 naar het Congolese Brazzaville om er de hulpdiensten bij te staan na een ontploffing in een munitiedepot. Daarbij zijn honderden slachtoffers te betreuren. De Europese Unie heeft een team van experten samengesteld dat de Congolese hulpverlening zal evalueren en eventuele aanbevelingen formuleren om die hulpverlening in de toekomst nog beter te doen verlopen. Nicolas Tuts is benoemd tot Deputy Team Leader van het Europese team.

Nicolas Tuts: “We zullen evalueren hoe de hulpdiensten in Congo omgaan met de gevolgen en de organisatorische aspecten van een noodsituatie zoals deze ontploffing. De bedoeling is dat we enkele aanbevelingen opstellen om de inzet van de hulpdiensten in de toekomst te verbeteren. Als industrieel ingenieur zal ik ook de gebouwen inspecteren die zijn beschadigd door de explosie.”

De ontploffing in een munitiedepot in Brazzaville op 4 maart 2012 heeft naar schatting een tweehonderdtal dodelijke slachtoffers gemaakt. Er zijn meer dan 2300 gewonden gevallen en zo’n 14.000 mensen zijn dakloos. Congo heeft de hulp van de Europese Unie gevraagd.

In reactie op deze oproep stuurt de Europese Unie een team van drie experts. Het Europese team bestaat uit Olivier Le Roux (teamleider - Frankrijk), Nicolas Tuts (deputy team leader - België) en Raphaël Roche (expert Civiele Bescherming - Frankrijk). Het team komt vandaag aan in Brazzaville. De hulpmissie zal ongeveer één week duren.

Op 9 maart heeft België al een B-Fast team gestuurd naar Brazzaville om de plaatselijke ziekenhuizen te versterken. Dit team bestaat uit een twaalftal personen, voornamelijk dokters en verplegers van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Het B-Fast team keert deze week terug naar België.