België wint prijs voor beste promotie van het Europees noodnummer 112

Noodcentrale 112
Informatiecampagne
EENA (European Emergency Number Association) heeft 18 april negen prestigieuze prijzen uitgedeeld in Riga (Letland). Jérôme Glorie, Directeur Generaal van de Algemene Directie Civiele Veiligheid van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft de prijs voor beste promotie van het Europees noodnummer 112 in ontvangst genomen voor België.

Jérôme Glorie, Directeur Generaal van de Algemene Directie Civiele Veiligheid: “Samen met de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en de geïntegreerde politie trachten we sinds de oprichting van het noodnummer 112 in België zoveel mogelijk mensen te informeren over het Europees noodnummer 112. Onze belangrijkste boodschap daarbij is dat dit nummer in heel Europa gebeld kan worden voor dringende hulp van brandweer, medische diensten en politie. We verheugen ons ten zeerste dat EENA ons hiervoor met deze prijs voor beste promotie van het noodnummer 112 beloond heeft.”

België heeft de prijs voor “Outstanding education on 112” gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan organisaties die duidelijke resultaten hebben geboekt in het bewustmaken van mensen dat het noodnummer 112 in heel de Europese Unie gebeld kan worden voor dringende hulp. Een greep uit de acties die de Federale Overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid samen met de geïntegreerde politie hebben georganiseerd:

  • In 2010 en 2011 zijn er 112-stickers op de ziekenwagens, MUG en brandweerwagens geplakt om de zichtbaarheid van het noodnummer te verhogen bij het algemene publiek.
  • Op 11/2/2011, de Europese 112-dag, is een promotiecampagne gehouden om reizigers in Brussels Airport, de grootste luchthaven van België, te herinneren aan het bestaan en het belang van het noodnummer 112. Hostessen hebben aan de reizigers stickers en postkaartjes uitgedeeld met informatie over 112.
  • Van augustus tot september 2011 zijn 38 grote posters met informatie over het noodnummer 112 in vier talen in de Schengen zone van Brussels Airport opgehangen. 58% van de reizigers in Brussels Airport zijn met deze affichecampagne bereikt.
  • Sinds juli 2011 hangen er 12 posters in de vertrekzones van Charleroi Brussels South Airport en Liège Airport om reizigers die op hun vlucht wachten te informeren over het Europees noodnummer 112.

België is tijdens de “112 awards” ook nog een tweede keer aan bod gekomen. De prijs voor “outstanding rescue” is uitgereikt aan Roemenië. Een operator in een Roemeense noodcentrale heeft op 21/7/2011 om 19u55 een oproep aangenomen van een groep van 34 Belgische scouts. Nadat zij de weg verloren waren, hebben zij het Europees noodnummer 112 gebeld om hulp te vragen. Op basis van de informatie die de scoutsleider gegeven heeft en het systeem voor oproeplokalisatie heeft de operator de nodige hulpdiensten ter plaatse gestuurd. Zij hebben de groep gevonden en teruggebracht naar hun herberg. Een van de kinderen is eerst naar het ziekenhuis gebracht en daar verzorgd.

Olivier Paul-Morandini, President and Founder of the EENA, over de 112-awards: “We zijn verheugd dat we vanavond deze Europese helden, die allemaal onze erkenning verdienen, mogen belonen. Het zijn hun initiatieven die mee helpen om ons dagelijkse leven veiliger te maken.

Meer dan 350 deelnemers hebben aan de prijsuitreiking, door EENA georganiseerd, deelgenomen. Negen individuen en organisaties die zich ingezet hebben om het Europees noodnummer 112 te verbeteren en te promoten zijn door EENA uitgekozen om een prijs in ontvangst te nemen. Na de prijsuitreiking volgen nog drie dagen van “European Union Emergency Services Workshops” die jaarlijks georganiseerd worden door EENA. Tijdens deze workshops komen Europese hulpdiensten, beleidsverantwoordelijken en bedrijfsvertegenwoordigers samen om kennis uit te wisselen en best practices te delen. Ondermeer Hervé Fanuel, verantwoordelijke van het hulpcentrum 100/112 van Luik, zal er twee presentaties geven. Zo zal hij spreken over de aanslag in Luik in december 2011 en hoe grensoverschrijdende noodhulp via het 112 nummer gecoördineerd wordt.

Het is niet de eerste keer dat België in de prijzen valt. Tijdens de vorige 112 Awards van EENA won de Brusselse Brandweer een prijs tijdens voor het inzetten van de technologie « BlomOblique ». Deze technologie laat toe om gebouwen en de omgeving beter in te schatten door gebruik te maken van luchtcamera’s die tegelijk verschillende hoeken en kanten van een plaats kunnen tonen. Met behulp van BlomOblique krijgen de hulpverleners de plaats van het incident in 3D te zien waardoor ze een beter beeld krijgen van de situatie ter plaatse.

EENA (European Emergency Number Association)

EENA (European Emergency Number Association) is een in 1999 opgerichte niet-gouvernementele organisatie in Brussel gevestigd. Zij promoten het Europees noodnummer 112 en de hulpdiensten die via dit nummer in de hele Europese Unie opgeroepen kunnen worden. EENA fungeert als discussieplatform voor hulpdiensten, overheden, beleidsverantwoordelijken e.d. om de emergency response te verbeteren. EENA promoot ook het opzetten van een efficiënt systeem om burgers beter en sneller te verwittigen van noodsituaties.
Ongeveer 630 hulpdiensten uit 43 Europese landen, 50 computerbedrijven, 9 internationale organisaties en 26 Europese parlementsleden zijn lid van EENA.

Officiële foto’s van de prijsuitreiking: http://www.eena.org/view/en/112events/Awards/awards2012/2012pics_videos....