Goede voornemens

Noodcentrale 112
Civiele Bescherming
Brandweer
Organisatie
Zoals iedereen heeft ook onze Algemene Directie Civiele Veiligheid goede voornemens voor 2016. We lichten er hier al enkele uit, maar als je nog niet ingeschreven bent, meld je dan zeker aan voor de Newsletter Veiligheid, zodat we je ook in 2016 op de hoogte kunnen houden van onze projecten en nieuwe initiatieven.

Een nieuwe wind door onze directies Materieel en Operaties

Sinds 1 januari 2016 is Edwin Van Der Eecken onze nieuwe Directeur Operaties. Hij is voornamelijk gekend als Eenheidschef van de Civiele Bescherming in Brasschaat en de supervisie van de eenheid van Jabbeke. Vanaf nu zal hij ook de coördinatie over de operationele eenheden heen op zich nemen, alsook de overkoepelende contacten met de andere disciplines. Deze functie combineert hij met zijn functie als personeelschef voor de Algemene Directie Civiele Veiligheid.

Francine Kottong neemt de functie van Directeur Materieel over. Zij zal voortaan de overheidsopdrachten voor de aankoop van materieel voor brandweer en Civiele Bescherming alsook de opdrachtencentrale van de Algemene Directie, in goede banen leiden.

De Cel Radiocommunicatie, programmatie van de ASTRID-radio’s en de Veiligheidscommissie, blijft in goede handen bij Peter Pollet.

Dit betekent jammer genoeg dat Marc Looze, voormalig Directeur Operaties en Materieel, na 19 jaar trouwe dienst niet meer van de ene vergadering naar de andere door onze gangen spurt. Maar we kijken er alvast naar uit om hem zo snel mogelijk weer te ontmoeten in zijn rol van stadsgids in Antwerpen.

Organigram Algemene Directie Civiele Veiligheid

Aanwerving van personeel voor onze operationele diensten

We zijn bij de Algemene Directie Civiele Veiligheid trots op onze operationele diensten en beschouwen het als onze belangrijkste missie om ervoor te zorgen dat zij zo veilig, efficiënt en comfortabel mogelijk kunnen werken. Dit proberen we niet alleen te doen door opleidingen en procedures uit te werken, maar ook door ervoor te zorgen dat de werklast haalbaar blijft zodat zij de mensen even goed kunnen blijven helpen.

In 2016 zullen wij een 10-tal officieren en evenveel agenten aanwerven bij de Civiele Bescherming. Voor de noodoproepcentrales gaan we op zoek naar meer dan 90 operatoren en calltakers om oproepen naar 112/100, 101 en 1733 te behandelen. De operatoren en calltakers in de noodoproepcentrales krijgen bovendien na de zomer de kans om taalopleidingen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) te volgen per telefoon.

Voor de brandweer lanceren we in maart een campagne voor de rekrutering van brandweervrijwilligers. Het materiaal dat hiervoor ontwikkeld wordt, kan door de hulpverleningszones aangewend worden om nieuwe, broodnodige vrijwilligers aan te werven.

Enkele projecten in het verschiet

Ons Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) zal dit jaar de nieuwe brevetopleidingen van brandweer lanceren met de bijbehorende Train The Trainer-opleidingen. Ze mochten vorig jaar afsluiten met de organisatie van de Train The Trainer “Incident Command System (ICS)” en dit jaar inluiden met “Brandweerman in nood”. Deze laatste opleiding is nog maar net achter de rug en de volgende enthousiaste KCCE-expert, Pieter-Jan Collier, staat al te popelen om de Train The Trainer “Evaluatie” te geven. De eerste sessie gaat door op 29 januari in PIVO in Asse en verloopt parallel met het afwerken van het Koninklijk de besluiten rond de functiebeschrijvingen en het evaluatieschema van brandweermensen..

De Minister van Binnenlandse Zaken heeft op de nieuwjaarsreceptie van Binnenlandse Zaken nog maar eens het belang van de reorganisatie van de Civiele Bescherming onderstreept. Hij is vastberaden om van onze operationele eenheden een hoog gespecialiseerde hulpdienst te maken, complementair aan de brandweer, en wil hier dit jaar nog werk van maken.

En, last but not least, schrijf alvast 17 september 2016 in je agenda zodat je zeker kan komen supporteren of deelnemen aan de tweede editie van de Belgian Fire Games in samenwerking met ANPI en de Régie Provinciale Autonome Hainaut Sécurité. We hopen alvast dat elke hulpverleningszone en operationele eenheid van de Civiele Bescherming een topteam naar Jurbise stuurt!