Ceremonie ter erkenning van de hulpdiensten

Noodcentrale 112
Civiele Bescherming
Brandweer
Evenement
Op dinsdag 21 juni 2016 heeft een ceremonie plaatsgevonden ter erkenning van de veiligheids- en hulpdiensten die tussengekomen zijn naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart. De overheden hebben hen een belangrijke boodschap meegegeven: we zijn er voor jullie en we zijn jullie enorm erkentelijk.

De Eerste Minister, de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, de minister van Defensie, de minister van Volksgezondheid en de Brusselse staatssecretaris die bevoegd is voor Brandweer Brussel, hebben persoonlijk de duizend intervenanten bedankt die voor de gelegenheid samengekomen zijn in Melsbroek. Brandweerman, agent van de Civiele Bescherming, ambulancier, arts, operator, politieagent, militair…: iedereen heeft in zijn of haar domein indrukwekkend werk geleverd in verschrikkelijke omstandigheden.

Minister Jan Jambon heeft zijn trots en zijn wil om vandaag allemaal op te staan uitgedrukt: « Elke aanwezige minister is zich er goed van bewust van wat jullie die dag en de dagen erna allemaal voor mekaar gekregen hebben. Het is een echt huzarenstukje. Wij weten dat we op jullie, jullie moed en jullie durf kunnen rekenen. Wij zijn allemaal uiterst trots op jullie. Bedankt aan jullie allemaal. Vrouwen en mannen die soms in de schaduw staan, maar die we vandaag absoluut in de spotlights willen zetten ».

Na de toespraken heeft een krachtig applaus plaatsgemaakt voor een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers. De duizend aanwezigen zijn vervolgens naar buiten gegaan voor een groepsfoto. Terug binnengekomen hebben ze herinneringen en moeilijkheden met elkaar kunnen delen en kunnen ze beginnen herstellen van deze vreselijke gebeurtenis.

Zie de foto's

Gwenn Corbisier