Bellers veroordeeld voor nodeloze oproepen

Noodcentrale 112
Evenement
Op korte tijd zijn in België twee bellers onafhankelijk van elkaar veroordeeld voor nodeloze oproepen naar een noodnummer.

In beide gevallen ging het om het opzettelijk storen van de werking van de hulpdiensten. De bellers werden dan ook veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 9 en 18 maanden. Noodcentrales die met dergelijke bellers te maken krijgen, kunnen hiervoor een klacht indienen bij het parket.

In Gent is op 2 april een beller veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden en een geldboete na een bedreigende oproep naar het hulpcentrum 112/100 van Oost-Vlaanderen. De Rechtbank acht het “ongehoord dat een personeelslid van een hulpverleningscentrum op deze wijze verbaal wordt aangepakt en bedreigd”. Volgens de rechter ging het om goor woordgebruik en uiterst ernstige bedreigingen.

Op 22 april 2014 is een tweede beller veroordeeld voor herhaaldelijk nodeloze oproepen naar de 101 noodcentrale. Deze beller heeft in een periode van zes maanden bijna 400 keer naar het noodnummer gebeld, dat gebeurde meestal ’s nachts en in dronken toestand. De rechter heeft de 36 jarige beller veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden.