Civiele Bescherming zoekt ingenieur

Ingenieur bij de Civiele Bescherming. Is Jan op zoek naar jou?

Je bent Ingenieur en kan niet wachten om deel van Jan zijn team te worden?
Kijk dan snel naar de functiebeschrijving  op de website van Selor en solliciteer voor 09/07/2018!

 

Waarom heb jij nog niet zo lang geleden gesolliciteerd bij de CB?

Jan: Ik heb altijd al voor een hulpdienst willen werken. Een functie bij de Civiele Bescherming leek me na vergelijking het meest uitdagende, omdat je een combinatie hebt van vele verschillende types interventies. Elke dag dat je komt werken, weet je ’s morgens nooit voor welke uitdaging je overdag zal komen te staan. Of het nu een uitslaande brand is of een groot chemisch incident of bijvoorbeeld overstromingen. Elke interventie kan op een andere manier aangepakt worden en je moet altijd inventief zijn om de juiste, meest efficiënte en veilige oplossing te vinden. Mijn favoriete interventies zijn de grootschalige interventies waarin je vooral goed moet samenwerken met de andere hulpdiensten en waar we als Civiele Bescherming een echte meerwaarde kunnen bieden met ons groot materieel en expertise.

Waarom is ingenieur bij de Civiele Bescherming een droomjob?

Jan: Ik zie dit als een droomjob, omdat je elke dag iets anders kan doen. Je kan expertise opbouwen in een specifieke materie. Anderzijds moet je ook een ploeg aansturen en zal je geregeld weggeroepen worden voor een dringende interventie. Dagelijks leveren wij bijstand aan de brandweer met groot, logistiek materieel.  We geven ook zeer vaak ondersteuning aan de federale politie. Dat gaat van samenwerking met de drone door het RPAS team tot zoekacties, DVI ondersteuning en bijstand bij de ontmanteling van cannabis en drugslabo’s. Ook opleidingen volgen in het buitenland en missies naar het buitenland zitten in het takenpakket.
Dit zijn allemaal aspecten die ervoor zorgen dat dit voor mij eigenlijk de beste job is dat er bestaat.

Naar wie ben je op zoek?

Jan: Ik ben op zoek naar een ingenieur die communicatief en leergierig is. Communicatief, want hij of zij moet goed kunnen samenwerken in een team, zowel met andere hulpdiensten als met de operationele agenten. Maar hij moet ook leergierig zijn, want hij zal zich moeten verdiepen in zijn materie en die kennis op een boeiende manier kunnen overbrengen. Je moet geen lerarenopleiding gevolgd hebben, maar je moet wel je kennis kunnen doorgeven aan de manschappen. Hij of zij moet vooral ook zeer gemotiveerd zijn om zich te verdiepen in de materie waar wij dagelijks mee bezig zijn.

We zoeken naar een ingenieur omdat we iemand zoeken die een grote technische kennis heeft en die zich graag (verder) in een van onze clusters wilt verdiepen. Er zijn drie clusters bij de Civiele Bescherming die voor zowel ingenieurs chemie, bouwkundige ingenieurs als bijvoorbeeld ingenieurs ICT interessant kunnen zijn. De eerste cluster is CBRN. Alles wat te maken heeft met chemie, biologie, radioactiviteit of nucleaire installaties. De tweede cluster is search and rescue, alles wat te maken heeft met zoekacties in binnen- en buitenland na aardbevingen of bij vermiste personen. De laatste cluster is crisismanagement and heavy technology. Dus al het grote materiaal zoals we dat inzetten bij pompactiviteiten, maar even goed de uitwerking van de ICT-infrastructuur voor een crisiscentrum.

Nog een laatste argument om iemand die twijfelt over de streep te trekken?

Jan: Als er twijfel zou zijn om in te gaan op de vacature, neem dan gerust eens contact op met de eenheid, dan kunnen we meer uitleg geven over wat de job inhoudt. Dan kunnen we eens door de loodsen wandelen om het materieel te bekijken. Op die manier denk ik dat je snel overtuigd zal zijn.