Gentse hoogbouw “Rabot” beschikbaar voor oefeningen en testen

Civil protection
Fire brigade
Formation

High Rise Rabot

Een appartementsgebouw in Gent kan, alvorens het definitief tegen de vlakte gaat, de hele maand september gebruikt worden voor brandoefeningen. Brandweerkorpsen of eenheden van de Civiele Bescherming die geïnteresseerd zijn om het gebouw voor een oefening te gebruiken, kunnen zich hiervoor kandidaat stellen.

Het gebouw is ideaal voor oefeningen zoals binnenbrandoefeningen, blindloopoefeningen met perslucht of voor het inoefenen van bepaalde procedures. Ook reddingen van slachtoffers op hoogte zijn mogelijk. De Gentse brandweer zal in samenwerking met de Universiteit Gent bijvoorbeeld ventilatietesten uitvoeren in het gebouw.

Het appartementsgebouw is gelegen in de Gentse Rabotwijk in de buurt van de middeleeuwse sluis “Rabot”.  Deze versterkte brug over het Lievekanaal is gebouwd in 1488.“Vooraleer de afbraak start, krijgen we de kans om het gebouw te gebruiken voor oefeningen en wetenschappelijke testen. Omdat we het gebouw de hele maand september mogen gebruiken, willen we ook andere korpsen de kans geven om er oefeningen te doen.”, zegt Tom Van Esbroeck van de brandweer van Gent. “Dit is vooral een mooie kans voor korpsen die hoge gebouwen in hun interventiezone hebben en voor gespecialiseerde hulpverleningsteams”, aldus nog Tom.

Het project “HRR”, toevallig ook de afkorting voor “Heat Release Rate” – die de kracht van het vuur in kilowatt uitdrukt en een  belangrijke term is uit de wereld van brandpreventie– wordt  afgesloten met een academische zitting eind september waar internationaal gerenommeerde sprekers hun ervaringen en kennis zullen delen. De inschrijvingen hiervoor worden later afzonderlijk georganiseerd.