Civiele Bescherming ruimt aangespoelde potvis

Civil protection
Intervention
Donderdag 9 februari 2012 heeft een achttal mensen van de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Jabbeke een potvis opgeruimd in Heist. Ze hebben hiervoor onder andere gebruik gemaakt van een graafkraan van de operationele eenheid van Liedekerke.
Foto Eddy Moens

Johan Boydens, adjunct eenheidschef van de Civiele Bescherming van Jabbeke: “In eerste instantie hebben we het vet weggesneden. Dit doen we met koksmessen. Andere materialen, zoals kettingzagen of slijpschijven zijn niet bruikbaar op deze vetlaag. Daarna hebben we gebruik gemaakt van graafkranen om de ingewanden te verwijderen en om tenslotte het karkas te breken. Deze delen zijn dan met lekvrije containers en onze 4x4 voertuigen van het strand verwijderd en naar de verwerker gebracht.”

Woensdag en donderdagochtend heeft de Civiele Bescherming wetenschappers geholpen met het verzamelen van de nodige stalen voor wetenschappelijk onderzoek. De Civiele Bescherming heeft gezorgd voor verlichting en een kraan om het kraakbeen los te maken. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) zal enkele delen van de potvis, zoals de schedel, de onderkaak en een aantal wervels en ribben bewaren. Leden van de Civiele Bescherming hebben deze delen overgebracht naar de Universiteit van Gent.

De rest van het kadaver is door de Civiele Bescherming naar het bedrijf Rendac in Denderleeuw vervoerd, een bedrijf dat dierlijk restmateriaal verwerkt. Na behandeling is het organisch eindproduct naar een biobrandstofcentrale van Electrawinds in Oostende gebracht.  De 12,5 ton vet van de potvis kan tot 50.000 kilowattuur groene stroom produceren volgens Electrawinds, goed voor het jaarverbruik van veertien gezinnen.