11/2: tegen nodeloze oproepen naar noodnummers 112 en 101

Emergency centres 112
Information campaign
Press contact: 
Eva Burm

Vandaag, 11/2, is het Europese 112-dag. In België nemen 1200 operatoren en dispatchers in de 21 noodoproepcentrales 112 en 101 samen jaarlijks samen meer dan 6 miljoen oproepen aan. Meer dan één op vier van die oproepen is eigenlijk geen noodoproep. Deze nodeloze oproepen gaan van vragen om contactgegevens tot ‘grapjes’, maar onze operatoren moeten ook soms scheldtirades ondergaan.  De jaarlijkse 112-dag staat daarom in het teken van het verminderen van het aantal nodeloze oproepen naar de noodnummers en het verhogen van het respect ten opzichte van operatoren en calltakers in de noodcentrales. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken lanceert dit initiatief in het kader van de “geen gezever”-campagne die opgestart is in 2012.

Deel de #112-Infographic

De Federale Overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid en de Federale Politie hebben aan gemeenten en hulpverleners gevraagd om op 11/2/2014 een 112-infographic te verspreiden met de juiste informatie over wanneer en hoe een noodnummer te bellen. Zij kunnen deze in de mate van het mogelijke mee verspreiden via websites, nieuwsbrieven en sociale media.

Hoe meer mensen weten hoe en wanneer ze welke noodnummers kunnen bellen, hoe efficiënter de noodoproepcentrales kunnen functioneren. Immers, als je de hulpdiensten zonder geldige reden opbelt, kunnen de noodcentrales de oproepen van mensen die echt in nood zijn niet aannemen. Deze mensen moeten langer wachten op een antwoord en dus ook op de hulpdiensten.

Civil Security @CivilSecurityBe
11/2 is Europese 112-dag. Help het aantal nodeloze oproepen naar de noodcentrales te verminderen. Deel de #112-infographic. 112.be

De noodnummers in België
Het noodnummer “112” is het enige noodnummer waarnaar je in heel Europa gratis kan bellen als je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie.

In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp.
•    112 voor ambulance en brandweer
•    101 voor politie
Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie.

Meer info: www.112.be 
 

eva.burm@ibz.fgov.be