Campagne KIDS 112: kinderen kunnen levens redden

Emergency centres 112
Information campaign
Sinds 22 november 2016, wordt er een lessenpakket over het noodnummer 112 digitaal verspreid in de lagere scholen om de kinderen te leren hoe ze levens kunnen redden. Dankzij de steun van de drie ministers van onderwijs, Hilde Crevits, Marie-Martine Schyns en Harald Mollers, hebben alle lagere scholen van België de kans om dit door de FOD Binnenlandse Zaken ontwikkeld materiaal te gebruiken.

Lessenpakket

De leerkrachten van de lagere scholen kunnen een belangrijke rol spelen bij het aanleren van de noodnummers en de beste manier om deze nummers te gebruiken. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft dit lessenpakket ontwikkeld om kinderen op een speelse manier het noodnummer 112 te laten ontdekken en onthouden. Het voorgestelde lessenpakket bevat meer info over het noodnummer, de gezongen 112 Kidsfilm, quizvragen en rolspelletjes. Extra kleurplaten en spelletjes kunnen gedownload worden op de website van het noodnummer 112: www.112.be/nl/kids.

Federal Truck

Om deze campagne op een interactieve manier te lanceren, heeft de FOD Binnenlandse Zaken een Federal Truck 112 ingericht, die uitgerust is met het filmpje in karaoke-versie, een interactieve quiz en een fotomaton. In november zal deze Federal Truck naar drie scholen rijden, een Nederlandstalige, een Franstalige en een Duitstalige school.

Op 22 november 2016 heeft minister Schyns een bezoek gebracht aan de leerlingen van het “Athénée Royal et Ecole d'Hôtellerie (Section fondamentale)” in Spa om hen, samen met de Federal Truck 112, uit te leggen wat zij moeten zeggen als zij het 112-nummer bellen. Dit is de school van de kleine Shayan, 6 jaar, die als inspiratiebron diende voor de campagne. Shayan heeft zijn moeder gered in 2015 omdat hij wist hoe hij het noodnummer 112 moest bellen. Sindsdien heeft hij de Europese 112 Award “outstanding citizen” gekregen en het personage in het 112-filmpje is gebaseerd op deze moedige jongen.
Op 24 november is minister Mollers aan boord van de Federal Truck gekropen die opgesteld was op de speelplaats van de gemeenteschool van Kettenis. Dit is de school van Elias, zoontje van een operator van het noodoproepcentrum van Luik. Op 29 november zijn de kinderen van de basisschool Sint-Lutgardis in Ganshoren aan de beurt, in aanwezigheid van minister Crevits, om kennis te maken met het lessenpakket dat ontwikkeld werd om het noodnummer 112 te leren kennen.