Nieuwe look voor de Civiele Bescherming: witte voertuigen met dynamische driehoekstriping

Zivilschutz
Ereignis

De Civiele Bescherming – het federale luik van de civiele veiligheid - heeft een gloednieuwe look of striping laten ontwerpen voor al haar voertuigen
Vanaf juli 2010 zullen de nieuwe voertuigen van de dienst geleverd worden met de nieuwe striping én in volledig witte kleur: dus niet langer in het klassieke blauwgroen.
De nieuwe striping wordt voor het eerst getoond ter gelegenheid van het nationale defilé op 21 juli. Het eerste voertuig van de Civiele Bescherming in het defilé zal de nieuwe striping dragen.

Hoofdredenen om deze nieuwe look in te voeren zijn veiligheid en besparingen.
Meer veiligheid: de voertuigen zullen veel beter zichtbaar zijn op de weg waardoor de veiligheid van het personeel en van de weggebruikers verhoogt.
Besparingen: de operatie bespaart de Civiele Bescherming duizenden euro’s omdat de wagens niet meer in het aparte blauwgroen moeten worden herspoten, een kleur die niet standaard verkrijgbaar is en waarvoor telkens vrij veel moest worden betaald

Het universele logo van de Civiele Bescherming, de blauwe driehoek op een oranje achtergrond, blijft uiteraard bewaard.
De nieuwe striping neemt de driehoek, in oranje én in blauw, als basisvorm en plaatst de driehoeken in lijn naast elkaar met een punt voorwaarts gericht.
De naam “Civiele Bescherming” zal veel groter op de voertuigen te lezen zijn.
Daarnaast zal op elk voertuig de naam van de operationele eenheid en een Belgische vlag staan. De voertuigen van de Civiele Bescherming worden immers over heel België en Europa ingezet.

Betekenis van de nieuwe striping:

  • de opeenvolging van de driehoeken vertegenwoordigt doeltreffendheid, dynamisme, samenwerking en snelheid;
  • het samenbrengen van de driehoeken roept het beeld op van een smaldeel van de luchtmacht en symboliseert zo de samenwerking van de operationele eenheden met hun belangrijkste partners: de brandweer en de politie.
  • de driehoek, als de geometrisch meest evenwichtige figuur, en de kleur blauw, creëren samen een perceptie van stabiliteit;
  • het oranje duidt hier op alertheid en waakzaamheid;
  • het massieve lettertype staat voor bescherming en stevigheid;

het geheel creëert een indruk van een moderne, doeltreffende, dynamische hulpdienst waarvan de personeelsleden samenwerken met anderen om hulp te bieden.

De vraag om een nieuwe look voor hun voertuigen is van het personeel van de Civiele Bescherming zelf gekomen.
Jerôme Glorie, algemeen directeur: “De personeelsleden hebben zelf het basisvoorstel op tafel gelegd: de voertuigen worden geleverd in wit en er wordt een nieuwe striping op geplaatst die moderner en veel zichtbaarder moet zijn. Witte voertuigen zie je beter ’s nachts en zijn dus veiliger voor het personeel en voor de weggebruikers, wat nodig is want bij langdurige operaties staan onze voertuigen of containers soms dagenlang op de weg. Voorts was iedereen ook meteen overtuigd omdat we kunnen besparen. De voertuigen na levering telkens weer laten herspuiten, kost werkelijk te veel.

Er is ook een minder vanzelfsprekend voordeel: telkens een voertuig geleverd werd aan de Civiele Bescherming en het naar de verfcabine moest om in blauwgroen gespoten te worden, moesten een deel van de onderdelen van het voertuig gedemonteerd worden. Demonteren en monteren heeft al meerdere keren tot problemen geleid met loszittende stukken of schade en ook dit zal nu in de toekomst vermeden worden.
Tot slot zorgt de nieuwe striping ervoor dat minder verf in het milieu belandt.

De nieuwe look van de Civiele Bescherming is ontworpen door de firma Hoet&Hoet die eerder, in 2001, al het logo en de striping voor de politie gecreëerd hebben.

Ellen.Probst@ibz.fgov.be