Lyon, twee dagen lang het centrum van gesimuleerde aanslagen

Zivilschutz
Ausbildung
Uittreksel persbericht Reuters: "Dans le métro de Lyon, mercredi, lors d'une simulation d'attentat au gaz sarin. La troisième ville de France a été mercredi le théâtre d'exercices de simulation d'attentats inédits par leur ampleur qui s'achèveront jeudi par une prise d'otages. Ces exercices, auxquels a assisté le ministre de l'Intérieur Manuel Valls, étaient organisés dans un cadre européen avec la participation notamment d'équipes de protection civile venant d'Allemagne, de Belgique, d'Espagne, d'Italie et du Portugal. » Fin du communiqué de presse

Woensdag, in de metro van Lyon, tijdens een gesimuleerde aanslag met gifgas.
De derde stad van Frankrijk was woensdag het toneel van een omvangrijke oefening waarbij een aanslag werd gesimuleerd, gevolgd door een gesimuleerde gijzelneming op donderdag. Deze oefeningen, die werden bijgewoond door de Franse Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls, werden georganiseerd in een Europees samenwerkingsverband met onder meer equipes van de civiele bescherming uit Duitsland, België, Spanje, Italië en Portugal.

Einde persbericht.

Onze Franse collega’s hebben op 12 en 13 juni CBRN-oefeningen (Chemisch, Bacteriologisch, Radiologisch, Nucleair) gehouden, die alleen al door hun omvang tot nu ongekend waren. In totaal werden 500 figuranten/slachtoffers en meer dan 600 leden van de hulp- en politiediensten gemobiliseerd voor deze oefening die de naam ‘EU URBAN CREATS’ kreeg.

Deze oefeningen werden georganiseerd in het kader van het Europees mechanisme voor civiele bescherming en verenigden teams uit Duitsland, België, Spanje en Italië.

De organisatoren lieten zich inspireren door de aanslagen in het station van Madrid in 2004, waarbij 200 doden vielen, de gifgasaanval in de metro van Tokyo in 1995 en de aanslagen in Londen in 2005.
Tijdens de oefening werden de gangen van het metrostation Gerland in Lyon bevolkt door roepende en bebloede figuranten, gerekruteerd onder de studenten van de medische scholen van het leger en onder gepensioneerde brandweerlieden.

"In eerste instantie gaat het erom de ernst van de verwondingen te bepalen en om de slachtoffers te selecteren", legt kolonel Bertrand Kaiser, adjunct-directeur van de brandweer van Rhône uit aan het agentschap REUTERS.
De slachtoffers, die mogelijk in contact zijn gekomen met het gifgas, werden vervolgens ontsmet, dit wil zeggen uitgekleed, gedoucht met de brandweerlans en vervolgens medisch onderzocht.
"Wij testen eveneens een systeem voor de tracering van slachtoffers uit", verklaarde kolonel Kaiser. "Op iedereen werd een elektronische chip aangebracht die zorgde voor een constante overdracht van informatie aan de bevelvoering”.

De interventie van de buitenlandse diensten heeft het mogelijk gemaakt om informatie uit te wisselen, een gezamenlijke aanpak uit te testen en de procedures te harmoniseren.Onze collega’s van drie eenheden van de Civiele Bescherming hebben deelgenomen met 3 voertuigen, waaronder een CBRN-module inzake opsporing en staalname. De volgende collega’s waren aanwezig: Patrick BROECKX, Jean TILMAN, Frederic CARDOEN, David BRONCHART, Christian KEMP, Daniel CLAUDE, Jean-Christophe MESTRE, Philippe ANDRE en Freddy BEUKENS.

Anne BAETENS, van de internationale cel van de Algemene Directie, was aanwezig als lid van de stuurgroep van het project. Onze Directeur-generaal, Jérôme GLORIE vertegenwoordigde Minister Joelle MILQUET en heeft het terrein bezocht met de Franse Minister Manuel VALLS, de Spaanse Minister Jorge FERNANDEZ-DIAS en de Europese commissaris Kristalina GEORGIEVA.