Dit jaar markeert een belangrijke gebeurtenis voor de Civiele Bescherming: Het duikersteam bestaat 50 jaar!

Zivilschutz
Ereignis
Het team van duikers van de Civiele Bescherming is op donderdag 15 december gehuldigd tijdens een receptie in Crisnée, naar aanleiding van hun 50-jarig bestaan.
50 jaar

it is de gelegenheid voor de FOD Binnenlandse Zaken om een belangrijke opdracht van de Civiele Bescherming onder de aandacht te brengen.

Het duikersteam, dat zijn de hoogopgeleide onderwaterspecialisten die het water induiken om de bevolking te hulp te komen. De duistere wateren hebben geen geheimen voor hen. Ze zoeken naar vermiste personen, takelen voertuigen uit het water en speuren naar aanwijzingen voor de federale politie.

 

Momenteel voeren zij gemiddeld 60 interventies per jaar uit. Sinds 2008 heeft het team 930 opdrachten uitgevoerd en 2.794 locatiepunten verkend voor een totaal van 54.900 werkuren. Niet minder dan 1.102 voertuigen en 102 wapens werden uit het water gehaald voor verder onderzoek ... en helaas werden er ook 190 lichamen van vermiste personen geborgen.

 

Geneviève Van Der Meeren, directeur-generaal van de AD Civiele Veiligheid: "We konden deze gelegenheid niet voorbij laten gaan om het voorbeeldige werk van dit team en zijn leden door de jaren heen in de verf te zetten.

Ik zou deze gelegenheid ook willen aangrijpen om vandaag in bredere zin hulde te brengen aan allen die de CB van gisteren mee hebben vormgegeven en dit morgen ook zullen doen.

Vastberadenheid en professionalisme vormen het DNA van de Civiele Bescherming en van elk van haar professionele en vrijwillige leden. Ik kan alleen maar trots zijn op hun dagelijkse inzet, of het nu gaat om onze gespecialiseerde opdrachten, onze opdrachten ter ondersteuning van onze partners of, naar het voorbeeld van onze collega's van Defensie, onze opdrachten voor hulp aan de natie.”

 

Er werd ook hulde gebracht aan Olivier Rouxhet, die in 2011 om het leven kwam tijdens een zoekactie naar twee kleine meisjes.