Kennis van EHBO redt levens! Volg een opleiding

Notrufzentrale 112
Informationskampagne

Te weinig mensen weten wat ze moeten doen bij een noodsituatie.

Op 11 september, internationale dag van de Eerste Hulp, pleiten de FOD Volksgezondheid en  de AD Civiele Veiligheid ervoor dat meer mensen een basisopleiding EHBO volgen.  Te weinig mensen in ons land weten welke stappen ze moeten volgen na een ongeluk en ze kunnen ook geen hartmassage toepassen. Dat kan anders. In landen zoals Duitsland, Denemarken, Noorwegen of Oostenrijk heeft meer dan 80% van de bevolking een EHBO-cursus gevolgd.

Wie snel kan optreden na een ongeval, voorkomt ook vaak erger. Eerste hulp verlenen is dan ook makkelijker dan je denkt want met kleine handelingen kan je vaak al veel doen. Brandwonden afkoelen onder de kraan, een bloeding onder controle houden met een drukverband, …

Wat je zeker moet weten:

  • Leer hoe je de plaats van een ongeval veilig stelt en het slachtoffer in veiligheid brengt
  • Leer de toestand van het slachtoffer zo nauwkeurig mogelijk in te schatten
  • Onthoud hoe je de hulpdiensten moet waarschuwen. Nog altijd zouden er minder dan de helft van de Belgen zijn die het noodnummer 112 kennen!
  • Leer de juiste eerste hulp technieken

In ons land bieden onder meer het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis diverse EHBO-opleidingen. Voor alle leeftijden en alle doelgroepen is er zeker een opleiding die perfect inspeelt op de concrete noden.

Aarzel dus niet langer. Onthoud het noodnummer 112, installeer de app 112BE en volg die levensreddende EHBO-opleiding.

 

steven.vermeulen@ibz.be | wendy.lee@health.fgov.be