Zes nieuwe Adviseurs Gevaarlijke Stoffen (AGS)

Civiele Bescherming
Brandweer
Opleiding
Op vrijdag 15 april 2016 overhandigden de universiteit van Bergen en de provinciale brandweerschool van Henegouwen (EPFH) ‘s avonds in een gemoedelijk sfeer hun eerste universitaire getuigschriften ‘Adviseur Gevaarlijke Stoffen’ aan zes officieren van brandweer en Civiele Bescherming.

Het doel van deze opleiding is om de Adviseurs Gevaarlijke Stoffen (AGS) de wetenschappelijke basis mee te geven om de gevaren in te schatten met betrekking tot chemische en radioactieve stoffen of biologische agentia in een brede waaier aan situaties (ongevallen, productie, transport, …). In zijn openingsrede benadrukte professor Christian Delvosalle, voorzitter van het Institut des Risques van de UMons het volgende: « De student wordt voorbereid om de sleutelrol van adviseur op te nemen, zowel op het vlak van preventie als bij een ongeval waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn ».

Het lesprogramma omvat 5 modules die zowel technische aspecten als de communicatie bij crisissituaties omhelzen:

  • Chemische aspecten en radioactiviteit
  • Ongevallen en transport van gevaarlijke stoffe
  • Specifieke giftige agentia en biologische agentia
  • Communicatietechnieken
  • Interventie van de brandweer

« De dringendheid en de stress zorgen ervoor dat het niet gemakkelijk is om de meest gepaste interventiebeslissingen te nemen. De AGS zal in staat zijn om snel en gestructureerd advies te geven aan de verschillende operationele verantwoordelijken en aan de bevoegde overheden in het kader van een ongeval met gevaarlijke stoffen, » geeft Philippe de Wergifosse, gediplomeerd Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de universiteit van Antwerpen in 2014, mee.

Tijdens deze ceremonie benadrukte Willy Vanderstraeten, directeur van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE), het belang om de samenwerking tussen de intervenanten van de verschillende disciplines en de academische wereld te versterken. De opleiding wordt immers georganiseerd volgens de filosofie van de dubbele expertise: de universiteit staat in voor de wetenschappelijke basisopleiding, terwijl de opleiders van de brandweerschool en van de ondernemingen zorgen voor de praktische oriëntering en de rechtstreekse link verzekeren met de realiteit via voorbeelden en reële gevallen.

Nieuwe sessie in Henegouwen in september

Alvorens de avond afgerond werd, voegde Annie Taulet, provinciaal gedeputeerde belast met Onderwijs, eraan toe dat een nieuwe sessie van de opleiding Adviseur Gevaarlijke Stoffen geprogrammeerd staat bij de start van het nieuwe schooljaar in september en dat ze het geweldig zou vinden als nieuwe gepassioneerde mensen deze adviseurs gevaarlijke stoffen zouden vervoegen. Hun rol is immers essentieel bij de evaluatie van de risico’s en de ondersteuning van de officier die de interventie leidt.

Meer info:

Certificat d'Université de Conseiller en Substances Dangereuses – Université de Mons