Drone live stream: de USAR-specialisten gezien vanuit de lucht

Civiele Bescherming
Interventie
21 USAR-specialisten, RED-specialisten en hondengeleiders hebben de operationele capaciteiten van de met een camera uitgeruste drone van de Civiele Bescherming getest tijdens een oefening op 21 april 2016 in Marche-en-Famenne. De drone voerde verschillende verkenningsvluchten uit en stuurde zijn beelden live door naar de FOD Binnenlandse Zaken.

Voor het eerst stuurden de USAR-teams (Urban Search and Rescue) videobeelden van hun actie live door. In de toekomst kunnen we een gezamenlijke interventie overwegen om het werk van de redders te vergemakkelijken en te versnellen door hen te begeleiden op de interventiesites, o.a. Door het opsporen van slachtoffers, het analyseren van de gevaarlijkheid van een site en het afbakenen van de te onderzoeken zones. Via “Blue Light Mobile”, de mobiele dataservice van Astrid, kunnen we de door de drone opgenomen beelden via het RPAS-voertuig (Remotely Piloted Aircraft System)  doorsturen naar een crisis- of commandocentrum. Deze technologie is een waardevolle tool voor de toekomstige operaties van de USAR-specialisten.

Remotely Piloted Aircraft System

De RPAS-teams zijn operationeel in de eenheden van de Civiele Bescherming van Brasschaat en Crisnée. Het doel is om in de toekomst de beelden of gegevens door te sturen naar een ASTRID-server, wat het mogelijk zal maken om ze vanop verschillende plaatsen tegelijkertijd te raadplegen. De server kan de gegevens ook bewaren voor later gebruik.

Redding op touwen

In Marche voerden de RED-teams een redding op hoogte uit bovenop een flatgebouw van 6 verdiepingen. Ze haalden Een (fictief) slachtoffer op een brancard al abseilend naar beneden en evacueerden dit slachtoffer vervolgens van het dak van het ene flatgebouw naar het andere, terwijl de buurtbewoners onder de indruk toekeken. De redders vergeleken hun touw- en verankeringstechnieken onderling om zo efficiënt mogelijk te werken binnen een gemengd team, samengesteld uit brandweerlieden en agenten van de Civiele Bescherming.

Honden teams

Vervolgens boden de hondengeleiders hulp op het puinveld van het Koning Albertkamp om de verborgen slachtoffers te lokaliseren. De drone vloog over de site om beelden van de teams in actie op te nemen. De honden leken geenszins gestoord in hun speurwerk door het gezoem van het overvliegende toestel.

Meer info op USAR.
 
Zie Foto's